Hak Rasulullah s.a.w

muhammad_saw

Saudara, sedarkah kita bahawa hadirnya Rasulullah adalah untuk menyempurnakan hak-hak manusia untuk diberi khabar gembira dan berita peringatan daripada Allah swt. Jadi pernahkah kita terfikir apa pula hak Rasulullah terhadap diri kita? Ada 6 hak Rasulullah terhadap diri kita:

1. Beriman kepadanya dalam erti kata sebenar

Mengakui bahawa Nabi Muhammad SAW adalah utusan Allah yang terakhir dan tiada nabi atau rasul selepas ini.(lihat Surah Al-Ahzab 33:40 dan Surah A-A’raf 7:157)

2. Mencintai baginda

Menanam rasa cinta terhadap Allah dan Rasulullah dengan mengikuti jalan petunjuknya. Nescaya diri kita akan dicintai dan diredhai. (lihat Surah Ali-Imran 3:31)

3. Taat kepada perintahnya

Ketaatan kepada Allah dan Rasul adalah ketaatan mutlak. Ingatlah, ketika wujud perselisihan, maka kembalilah kepada Allah[Al-Quran] dan Rasul[As-Sunnah]. (lihat Surah An-Nisa’ 4:59 dan Surah Ali-Imran 3:132)

4. Sentiasa membela dan mempertahankannya

Sebagai muslim, sudah menjadi kewajipan bagi kita mempertahankan rasulullah dan risalah yang dibawanya dengan mengamalkannya dan bukan mengkhianatinya. Jadilah kita penolong-penolong agama Allah.(lihat Surah As-Saff 61:14, Surah Al-Ahzab 33:57)

5. Sebarkan risalah yang dibawanya

Pesan Rasulullah dalam satu hadithnya untuk menyampaikan dan menerangkan Islam walaupun dengan satu ayat. Menunjukkan peri pentingnya melibatkan diri dengan aktiviti dakwah. (lihat Surah Yunus 10:15, Surah An-Nahl 16:125)

6. Berselawat kepadanya

Sentiasalah membasahkan lidah dengan berselawat kepada Rasulullah kerana besarnya ganjaran yang bakal diperolehi. (lihat Surah Al-Ahzab 33:56) makam-nabi

Dengan ini saudara, aku menyeru diri ini dan saudara sekalian untuk sama-sama menyempurnakan segala hak-hak Rasulullah s.a.w sempena menyambut Maulidur Rasul pada tahun ini. Yakinlah tidak rugi untuk mencontohi akhlak Rasulullah s.a.w kerana ia merupakan satu pelaburan besar untuk sebuah kebahagiaan yang hakiki…

(Dicatat dari satu ceramah yang disampaikan oleh Ust. Sharil Long)

Advertisements

4 Comments

  1. Pingback: 2010 in review by Wordpress « cangkulhijau blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s