Selesema Babi Mengganas !!!

Sehingga setakat artikel ini ditulis saudara, wabak selesema babi ini sudah pun menyebabkan 149 nyawa terkorban di Mexico. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah pun mengeluarkan amaran wabak ini dari tahap 3 kepada tahap 4. Ini menggambarkan keseriusan wabak ini walaupun menurut Keiji Fukuda iaitu Pemangku Penolong Pengarah Besar Kesihatan, Keselamatan dan Alam Sekitar WHO mendakwa bahawa keadaan wabak itu masih boleh dikawal.

Sekali lagi penduduk dunia dikerumuni rasa takut akibat penyebaran wabak ini seperti yang mereka rasai ketika wabak selesema burung dan SARS. Kalau wabak selesema burung dibawa oleh virus H5N1, maka selesema babi ini dibawa oleh virus H1N1. Apa yang menarik ialah virus merbahaya ini mempunyai kandungan genetic atau DNA daripada manusia, burung dan babi itu sendiri. Maknanya apa saudara? (xde maknanya kan).

swine-flu-virus

Ini membawa makna virus ini bukan sekadar mampu menyerang babi dan anak-beranaknya, bahkan boleh juga tumpang menyerang burung dan manusia. Dahsyat tak ? walaubagaimanapun, menurut Jabatan Verterinar Malaysia, mereka mendakwa sudah pun mempunyai vaksin yang sesuai untuk mencegah wabak ini daripada menular di Malaysia.(harap-harap macam tu lah)

sakit ke pakcik?

Apa yang nak aku kongsikan ialah, menurut buku Quran Saintifik , Dr Danial Zainal Abidin, beliau mendedahkan beberapa fakta dan hujah tentang kerasionalan pengharaman babi dalam Islam.

Berikut adalah di antara fakta-fakta tersebut:

1. Pengharaman babi jelas dalam Islam seperti mana yang dirakamkan dalam Al-Quran (surah al-Baqarah 2:173). Umat Islam ditegah memakan babi dan segala produknya secara mutlak kecuali apabila darurat.

2. Babi menjadi punca pelbagai penyakit, sebagai contoh penyakit leptospirosis yang boleh membawa maut. Penyakit ini menyebabkan kerosakan hati dan buah pinggang (rujuk www.mrmcmed.org/pigs.html).

3. Alix Fano, pengarang buku terkenal Lethal Laws-Animal Testing, Human Health and Environmental Policy merangkap Pengarah Medical Research Modernisation Committee mengesahkan babi mampu mengubah virus-virus yang menyerangnya menjadi lebih berbahaya.

don't go there

4. Prof Robin Weiss, seorang pakar dalam bidang virus dari Institut Kajian Kanser London, mengatakan bahawa, “Babi mempunyai banyak kuman virus. Salah satu masalah yang perlu kita hadapi adalah babi mempunyai kuman retrovirus yang dapat menjangkiti manusia. Ia tidak dapat dibuang dari babi kerana ia dibawa oleh DNAnya. Retrovirus ini adalah daripada keluarga yang sama dengan virus HIV”.

5. The Detroit News Online pada 20 Oktober 1998 melaporkan bahawa pakar-pakar sains yang dipimpin oleh Dr Yoshihiro Kawaoka dari Universiti Wisconsin bersepakat menganggap babi sebagai ‘mixing vessel’ atau takungan yang mampu mangubah kuman kepada bentuk yang berbahaya. Mengikut kajian mereka, virus binatang yang biasanya tidak menjangkiti manusia tiba-tiba bertukar menjadi virus yang merbahaya yang mampu menyerang manusia selepas memasuki sel-sel babi.

virus-flu-bird-lungs-5002

6. Pada bulan Ogos 2004, China telah mengumumkan penemuan virus penyebab selesema burung iaitu daripada jenis virus H5N1yang didapati dalam babi. Dalam masa yang sama, WHO juga telah mengarahkan negara-negara yang diserang wabak ini memantau babi-babi.

7. Prof Malik Peiris, seorang pakar dalam bidang mikrobiologi di Universiti Hong Kong pernah berkata, “ Jika anda mengambil virus daripada manusia dan memasukannya ke dalam ayam atau burung, ia tidak akan membiak. Demikian juga jika anda memasukkan virus burung ke dalam manusia, ia juga tidak akan membiak. Sebaliknya, jika kedua-dua virus ini anda masukkan ke dalam babi ia akan membiak dengan mudah sekali. Jesteru, lahirlah pandangan yang menyatakan bahawa babi adalah takungan kepada virus daripada manusia dan burung sehingga melahirkan virus baru yang membunuh. (The Sydney Morning Herald pada 31 Julai 2004)

flu-shot1

Ternyata di sini saudara, realitinya banyak keburukan yang didapati dari seekor babi berbanding kebaikan. Barangkali ada yang bertanya, “kalau banyak negatifnya, kenapa Allah ciptakan juga babi ini?”. Sebenarnya, itu terpulanglah kepada Allah untuk Dia menciptakan, menghidupkan atau mematikan sesuatu. Lagipun kewujudan benda haram macam babi ini adalah untuk menguji manusia beriman sama ada ikut atau tidak hukum halal dan haram seperti yang telah ditetapkan.

di kala senja

Bercakap soal halal dan haram ini khususnya bab makan, hakikatnya saudara terlalu banyak perkara yang halal lagi baik(halalan thoyyiba) yang ada atas muka bumi ini. Kalaupun haram hanyalah secebis sahaja. Kalau kita orang melayu muslim memang sensitif dengan babi dek kerana diharamkan oleh Islam, persoalannya sensitifkah kita terhadap isu-isu rasuah, salah guna kuasa, menzalimi orang tanpa bicara, lulus lessen judi & nombor ekor (kononnya untuk bangunkan ekonomi), mengamalkan riba dalam pinjaman, arak yang berleluasa jualannya, tidak menutup aurat, pergaulan bebas tanpa sempadan, mencuri dan merompak harta orang, rampas tanah dan hak rakyat, membunuh tanpa hak, memperlekeh hukum Islam (dan banyak lagi nak disebutkan) yang juga merupakan perkara haram dalam Islam. Bersama kita renungkan…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s