Ketika Cinta Bertasbih

tasbih cinta

“Cinta adalah kekuatan, yang mampu mengubah duri jadi mawar, mengubah cuka jadi anggur, mengubah sedih jadi riang, mengubah amarah jadi ramah, mengubah musibah jadi muhibbah, itulah cinta…”

Saudara, demikianlah antara petikan dialog dari filem Ketika Cinta Bertasbih yang sempat aku dengar. Bait puisi ini sebenarnya diambil daripada karya Maulana Jalaluddin Ar-Rumi (seorang penyair sufi dari Farsi).

Filem ini merupakan filem yang diadaptasi daripada sebuah novel karya Habiburrahman El Shirazy, seorang novelis terkenal Indonesia yang juga pemegang Sarjana Al-Azhar, Universiti Cairo. Kalau tak silap aku, ini merupakan novel kedua beliau yang difilemkan selepas Ayat-Ayat Cinta. Di Indonesia, filem ini merupakan filem pertama yang mana penggambarannya dibuat di bumi Mesir sepenuhnya.

bumi mesir

Aku sebenarnya, secara jujur belum pernah tonton lagi cerita ni (termasuklah filem Ayat-Ayat Cinta). Cuma aku sekadar dikhabarkan akan kewujudannya sahaja. Jadi, tak tahu la sedap ke tak sedap jalan cerita ini. Lagipun saudara, filem ini tak masuk Malaysia lagi. Aku hanya menonton klip-klip video pra-tonton filem ini di You Tube sahaja.

cinta_allah.jpg

Sebelum ini saudara, aku telah dicadangkan oleh seseorang (Siapa?Erm,adelah orangnya) untuk mendengar lagu tema filem ini yang kini sudah berkumandang di corong-corong radio di Malaysia. Tajuknya sama dengan nama filemnya dan dinyanyikan secara berduet antara Melly Goeslow dan Amee.

Walaupun lagu ni lagu jiwa lagu cinta, tetapi kalau direnungkan saudara, ada lah juga diselitkan sedikit unsur-unsur penghayatan terhadap erti syukur. Ya, syukur terhadap anugerah cinta yang telah dikurniakan oleh Allah SWT.

3D-graphics Love

Anugerah cinta itu adalah untuk cinta kepada Allah, cinta terhadap Rasulullah, cinta kepada agamaNya, cinta kepada ibu bapa, keluarga, isteri dan anak-anak (kalau adelah), kepada keindahan alam dan sebagainya. Jadi konsep cinta ini terlalu luas dan tidak hanya terhad kepada cinta sesama insan yang berlainan jantina sahaja.

Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat ketika berbicara tentang cinta dalam buku Kisah Cinta Dalam Al-Quran ada membawakan sepotong Hadith Nabi SAW yang bermaksud:

“Ya Tuhanku, aku mohon supaya aku cinta kepadaMu dan cinta kepada orang yang mencintaiMu, termasuk orang yang sayang kepada semua amalan yang boleh membawa kepada sayang kepadaMu.”

(Hadith Riwayat Tirmidzi)

Terdapat beberapa kesimpulan yang boleh dibuat melalui hadith ini saudara, antaranya:

  • Perasaan cinta adalah sesuatu yang wujud
  • Cuma keutamaannya ia perlu kearah mencintai Allah
  • Jika tumbuh perasaan cinta kepada seseorang, maka orang yang dicintai itu hendaklah juga yang menyintai Allah
  • Dia juga adalah orang yang sayang kepada semua amalan yang dikasihi Allah.

Demikianlah saudara sedikit tulisan mengenai apa yang disebut tentang cinta (walaupun aku bukan arif sangat bab cinta ni). Akhir bicara, aku sertakan lirik lagu Ketika Cinta Bertasbih yang diberikan oleh seseorang tadi.

Ketika Cinta Bertasbih

Bertuturlah cinta
Mengucap satu nama
Seindah goresan sabdamu dalam kitabku
Cinta yang bertasbih
Mengutus Hati ini
Kuserahkan hidup dan matiku padamu

Bisikkan doaku
Dalam butiran tasbih
Kupanjatkan pintaku padamu Maha Cinta
Sudah di ubun-ubun cinta mengusik resah
Tak bisa ku paksa walau hatiku menjerit

Ketika Cinta bertasbih Nadiku berdenyut merdu
Kembang kempis dadaku merangkai butir cinta
Garis tangan tergambar tak bisa aku menentang
Sujud syukur padamu atas segala cinta

Advertisements

7 Comments

  1. cuba lah tonton cerita ni.. dah ada orang buat dvd, bagus ceritanya, bagi org2 yg pernah belajar di mesir, shooting filem ni yg dijalankan di mesir sangat mengubat kerinduan kpd negara itu, alhamdulillah,,, sebuah cerita yang bagus, tidak seperti lambakan cerita, filem dan drama keluaran malaysia yg dikeluarkan oleh org melayu islam kita yg sekarang terlalu byk memaparkan adegan2 yg tidak sesuai utk kanak2 tonton

  2. Pingback: 2010 in review by Wordpress « cangkulhijau blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s