Rasulullah & Sains

Riuh satu Malaysia tatkala mendengar sebilangan umat melayu Islam yang berkokok mempertahankan upacara perarakan sempena Maulidurasul. Seolah-olahnya, tak lengkap sambutan kalau tidak berarak.

Pada aku saudara, isu nak berarak ke, tak mau berarak ke, itu semua isu kecil. Tak menjejaskan Islam pun. Tetapi, isu yang lebih penting untuk kita bicara ialah isu umat yang semakin hari semakin melupakan Nabi SAW. Melupakan ajaran dan sunnah yang ditinggalkan kepada kita.

Kita sebagai muslim, pasti tahu bahawa perutusan Nabi SAW kepada kita oleh Allah SWT adalah sebagai rahmat (rujuk surah Al-Anbiya 21:107). Rahmat itu bukan sahaja menguntungkan kita sebagai muslim, bahkan memberi faedah kepada manusia lain dan seluruh isi alam sama ada di bumi mahupun di langit. Itulah rahmat ISLAM. Rahmat untuk semua.

Jadi saudara, apakah kita hari ini benar2 memahami Islam yang diperjuangkan oleh Nabi SAW ini?

Jawabnya, tepuklah dada tanyalah Iman kita.

Baiklah saudara, sempena maulidurasul ini, aku ingin berkongsi sesuatu tentang kisah Nabi SAW yang punyai kaitan dengan ilmu Sains. Ilmu yang kita belajar hari ini.

Barangkali di luar sana ada beranggapan bahawa Sains itu adalah ilmu secular. Sebab apa? Sebab ia dijadikan pendidikan yang paling utama di Barat. yang sememangnya menolak agama. Sungguhpun begitu saudara, aku berpendirian bahawa Sains bukanlah ilmu secular kerana perkara yang berkaitan sains ini banyak dibicarakan di dalam Al-Quran dan hadith bahkan usaha mencetuskan ilmu ini secara meluas pernah berlaku dalam tamadun Islam. Cuma, dalam konteks hari ini, Sains yang kita belajar di sekolah dulu macam di barat, iaitu tidak menghubungkan kaitannya dengan agama, dengan Islam.

Kalau saudara ingin melanjutkan perbahasan tentang Sains & Islam, maka aku sarankan saudara menelaah buku-buku karya Dr Danial Zainal Abidin seperti Quran Saintifik, karya penulis Harun Yahya dan buku The Bible, The Quran and Science oleh Dr.Maurice Burcaille.

Saudara, pernah satu ketika dahulu, Nabi SAW menegur tindakan para sahabat yang mengacukkan pohon-pohon tamar tanaman mereka (apa yang dibuat para sahabat ini adalah salah satu teknik di dalam ‘Plant Breeding’). Maka, para sahabat pun berhenti daripada mengacukan pohon2 itu demi menghormati Nabi SAW.

Kemudian, didapati bahawa produktiviti pohon2 tamar itu tidak banyak seperti sebelum ini. Hal ini diadukan kepada Nabi SAW dan baginda menyuruh supaya para sahabat tadi meneruskan semula teknik mengacuk seperti yang diamalkan sebelumnya, kerana terbukti bahawa teknik mengacuk pohon tamar itu lebih berproduktiviti. Lantas Nabi SAW bersabda “Kamu lebih tahu mengenai urusan dunia kamu”. Kisah ini berpandukan Hadith Riwayat Imam Muslim.

Apa yang kita dapat fahami saudara, Nabi SAW mengiktiraf sebarang penemuan serta kajian (thesis) yang diputuskan melalui pengamatan (observation) serta bukti (evidence) yang sahih. Dengan kata lain, Nabi SAW tidak menolak ilmu Sains yang punyai asasnya di sudut duniawi.

Secara tidak langsung, ini mengambarkan kepada kita bahawa, Islam amat mementingkan bukti dan dalil. Sebelum kita memutuskan sesuatu perkara, kita perlu melihat kepada bukti dan dalil yang ada dan bukannya berdasarkan sentimen, emosi dan taklid buta semata-mata. Jelaslah saudara, disiplin ilmu Islam yang amat mementingkan bukti dan dalil sebagai keutamaan turut dipraktiskan oleh para saintis dalam mengesahkan kajian sains mereka.

Sebelum ini, aku juga pernah terfikir, apakah ilmu Bioteknologi Pertanian yang aku sedang belajar sekarang ini menepati ajaran Islam? Apakah kita boleh mengubah ciri2 (traits) sesuatu tanaman, buahan, ternakan atau sayuran yang telah pun dicipta sempurna oleh Allah? Apakah bidang ini bertentangan dengan kehendak Allah?

Tidak bolehkah kita menghasilkan lembu yang banyak daging dan susunya? Mangga yang manis dan tebal isinya? Kelapa sawit yang banyak minyaknya? Getah yang tinggi kandungan lateksnya? Udang putih yang tahan penyakit? atau Ubi gadong yang tidak lagi bertoksik?

Persoalan ini akhirnya terjawab melalui kisah hadith yang disebut tadi yang mana para ulama mengambil pendekatan mengharuskan aplikasi bioteknologi ini selagi mana ia tidak memudaratkan manusia dan ia digunakan sebagai alat untuk memberi faedah kepada manusia khususnya dalam usaha meningkatkan produktiviti dan mutu hasil pertanian tersebut.

Ya saudara, Sains hanyalah alat untuk menceritakan proses-proses alam yang berjalan mengikut sunnatullah atau ketetapan yang Allah beri kepada setiap sesuatu yang diciptakanNya. Itulah bukti kekuasaan Allah bagi mereka yang mahu berfikir.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s