Isu Apco & Mahasiswa

Baru-baru ini saudara, Datuk Seri Anwar Ibrahim telah memberi penjelasan panjang lebar di Dewan Rakyat (boleh tonton klip video di blognya sendiri) tentang dakwaan beliau berkenaan dengan perkaitan antara Apco Worldwide, Satu Malaysia serta One Israel.

Sebelum ini saudara, pihak Apco telah mengeluarkan satu kenyataan rasmi menafikan penglibatan mereka dalam perencanaan konsep Satu Malaysia yang dikatakan menyamai dengan One Israel.

Sama ada Satu Malaysia merupakan cedokan daripada One Israel atau ianya benar-benar merupakan satu kebetulan, menuntut suatu penjelasan yang tuntas dari pihak kerajaan. Datuk Seri Najib Razak selaku Perdana Menteri perlu menjawab segala persoalan yang dilemparkan oleh ketua pembangkang supaya rakyat di bawah tidak terkeliru mahupun dikelirukan.

Sesungguhnya saudara, dengan mengambil sikap mendiamkan diri sahaja sebenarnya, adalah sikap yang tidak wajar sama sekali apatah lagi jika ia melibatkan entiti konsultan asing yang jelas punyai kaitan dengan orang yahudi yang pernah bekerja untuk kerajaan zionis, sebuah kerajaan haram di Palestin.

Antara persoalan yang dikemukakan oleh Anwar Ibrahim (yang bakal dihadapkan ke Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen) adalah;

  • Segera mendedahkan serta memperincikan bentuk hubungan di antara kerajaan dan APCO
  • Apa skop tugasannya
  • Jumlah peruntukannya,
  • Setiap penasihat yang terbabit;
  • Peranan serta pengaruh mereka dalam kerajaan

Kewajaran persoalan ini dikemukakan adalah berdasarkan kepada jawapan menteri yang berbunyi;

“Kerajaan ada melantik Syarikat APCO Worldwide Sdn Bhd untuk melaksanakan perkhidmatan berkaitan komunikasi kepada Kerajaan Persekutuan secara menyeluruh…APCO Worldwide juga disarankan menjayakan program untuk mempromosi dan meningkatkan imej Malaysia di luar negara. ”

Saudara, ada orang kata, tatkala mahasiswa berbicara tentang soal ini, soal orang politik, mereka akan kata mahasiswa berpolitik atau diperalat untuk kepentingan politik. Baiklah, kalau itulah kata mereka saudara, boleh atau tidak kalau kita berfikir ke depan sedikit. Melihat isu ini bukan dengan mata politik tetapi dengan mata patriotik.

Ya, kita tidak kira melayu, cina, india, iban, kadazan sama ada Islam atau tidak adalah rakyat Malaysia yang bertanggungjawab mempertahankan kedaulatan dan kestabilan tanah air kita ini daripada sebarang bentuk pencerobohan kuasa asing. Negara ini negara merdeka, negara hukum yang perlu dipelihara sebaiknya.

Sebab itu saudara, isu Apco ini perlu dipandang serius kerana seperti yang disebut tadi, ia didalangi oleh mereka yang pernah berkhidmat taat setia di bawah kerajaan zionis yang terdiri daripada bekas duta dan pegawai perisikannya. Apakah kita sanggup menyerahkan atau berkongsi rahsia dan maklumat Negara dengan orang2 seperti ini. Harap perkara ini tidak terjadi. Sepekara lagi saudara, kalau betul mahu lantik penasihat atau konsultan, apakah tidak ada penasihat lain di dunia ini untuk kita melantik Apco yang jelas dalam sejarahnya pernah berkhidmat dengan ramai pemimpin diktator bagi memulihkan imej diktatornya dan, bukankah ia satu tamparan hebat kepada dunia islam apabila kita memberi kepercayaan kepada entiti yang ditunjangi oleh mereka yang siang malam membelasah dan membunuh saudara kita di Palestin.

Sebagai mahasiswa yang tidak terikat dengan mana-mana parti politik, dalam kita menghadapi isu ini atau apa sahaja isu sekalipun, adalah baik sekiranya kita meneliti dengan baik hujah kedua-dua pihak sama ada kerajaan atau pembangkang bagi mencari kebenaran dan jawapan melalui akses maklumat yang ada disekeliling kita. Mudah cerita, kalau baca utusan online, baca juga harakahdaily. Kalau tengok RTM atau TV3, tengok juga bahan ceramah online pakatan pembangkang (barulah cerdik namanya).

Anggaplah apa yang datang dari mahasiswa bukanlah mewakili mana-mana pihak, tetapi kami mohon supaya suara kami didengari dan dihormati. Mengkritik sesuatu bukannya nak tunjuk kami ini mahu tunjuk pandai, tetapi mahu menunjukan keperihatinan kami terhadap isu-isu kepentingan dalam negara. (Dato’ Saifuddin Abdullah pasti setuju dengan aku ni hehe..).

Akhir sekali, di sini saudara, aku selitkan sepotong ayat Al-Quran berkaitan dengan perangai yahudi dulu, kini dan selamanya untuk renungan bersama;

Maksudnya:“Dan orang-orang yahudi dan nasrani tidak akan rela kepadamu (Muhammad) sebelum engkau mengikuti agama mereka. Katakanlah, “Sesungguhnya petunjuk Allah itulah petunjuk (yang sebenarnya). Dan jika engkau mengikuti keinginan mereka setelah ilmu (kebenaran) sampai kepadamu, tidak akan ada bagimu pelindung dan penolong dari Allah,” (Surah Al-Baqarah 2:120)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s