Setelah DiRevolusi Hijau

Alhamdulillah saudara, hampir setiap hari kita di Malaysia boleh memakan produk ini. Sebilangan orang, kalau tidak memakannya dalam sehari, rasa tak lengkap hidupnya. Teruk macam mana pun, dia tetap kena makan walaupun sedikit (produk apa ni?).

Produk yang aku maksudkan adalah produk tanaman padi yang disebut beras sebelum dinanak dan nasi setelah siap untuk disuap.

Untuk pengetahuan saudara, padi merupakan tanaman bijirin kedua terbesar (kira-kira 20% pengeluaran bijirin dunia) yang dihasilkan selepas bijirin gandum. Ia merupakan makanan ruji utama kepada kira-kira 50% penduduk dunia yang mana, hampir 90% daripada  pengeluaran (production) dan penggunaannya (consumption) adalah dari benua Asia. Ini kerana, per capita consumption di Asia sahaja adalah kira-kira 45 kg  berbanding world average:27 kg dan US:9 kg.

Antara negara-negara pengeluar padi utama dunia adalah China, India, Indonesia dan juga Bangladesh. Pengeluaran padi dari negara-negara ini mewakili lebih daripada 70% pengeluaran padi dunia yang mana 36% daripadanya adalah dari negara China

Setelah berlakunya revolusi hijau (Green Revolution) sekitar tahun 1960 hingga 1970 di Asia, ia telah banyak mempengaruhi pola pengeluaran padi di dunia. Antara pengeluar padi utama di Asia termasuklah Vietnam, Thailand, Jepun dan juga Burma yang menyumbang kira-kira 12% pengeluaran padi dunia. Selain di Asia saudara, padi turut ditanam di US, Itali, Sepanyol, Mesir, Australia dan beberapa negara di barat Afrika.

Negara jiran kita, Thailand merupakan pengeksport beras utama dunia iaitu kira-kira 25%  daripada jumlah eksport beras dunia diikuti oleh US. Selain itu, negara Vietnam, Pakistan, China, Australia, Burma, Itali, India dan Uruguay juga adalah negara pengeksport utama beras. Negara kita 1 Malaysia, tak masuk senarai pun sebab jangan kata nak eksport, pengeluaran beras dalam negara pun belum cukup untuk penuhi permintaan (local demand) yang mana kita terpaksa mengimport pula kira-kira 40% bekalan beras negara dari luar.

Saudara, mengapa isu pengeluaran dan bekalan makanan ruji ini penting di dalam sesebuah negara?

Jawabnya, isu ini boleh meletus menjadi isu yang sangat besar tatkala kerajaan di sesebuah Negara gagal membekalkannya kepada rakyat (boleh berlaku food riot atau rusuhan makanan). Sebab itu, di beberapa buah negara seperti Jepun, mereka mengklasifikasikan makanan ruji mereka sebagai food security. Satu terma yang digunakan sebagai gambaran tentang jaminan keselamatan untuk rakyat mendapat jaminan akses terhadap bahan makanan utama.

Untuk itu, mengikut Robert Thomas Malthus, beliau menyatakan “population growth and the potential for population to increase rapidly, are often faster than the food supply available to them”

Maknanya saudara, apabila populasi penduduk meningkat, maka selalunya peningkatan itu tidak seiring dengan peningkatan bekalan makanan. Jesteru, amatlah penting untuk kita membuat persiapan untuk mempertingkatkan lagi pengeluaran padi atau beras dalam egara ini. Kita perlu belajar beberapa pendekatan yang diguna Negara lain dalam meningkatkan pegeluarannya. Sampai bila kita mahu terus bergantung kepada negara pengeluar lain sedangkan kita punyai cukup keupayaan dan berpotensi untuk melonjakkan pengeluarannya?

Perkara ini ada munasabahnya saudara, kerana masalah global terhadap peningkatan harga dan kekurangan bekalan makanan kini disifatkan oleh Program Makanan Sedunia (WFP) sebagai ‘the silent tsunami’ kerana telah menyebabkan sekurang-kurangnya 850 juta penduduk dunia kelaparan dan kebuluran hari ini (tak sedar pun kan). Pernah juga saudara, Bank Pembangunan Asia (ADB) di Singapura mengeluarkan kenyataan bahawa era harga murah makanan sudah pun berlalu. Perkara ini cukup menginsafkan kita. Apakah krisis bekalan serta kenaikan harga komoditi makanan berpunca daripada sikap rakus manusia yang tamak dan tidak tahu bersyukur atau disebabkan oleh faktor perubahan cuaca semata? (rujuk surah Ar-Rum 30:41)

Saudara, seperti yang disebutkan tadi, revolusi hijau telah membawa kesan yang besar dalam peningkatan pengeluaran padi. Sebelum dilaksanakan ke atas tanaman padi, ia telah terlebih dahulu dilaksanakan ke atas penanaman gandum sehingga Dr Norman Borlaug, seorang agronomist dari Amerika menerima Hadiah Nobel Keamanan pada tahun 1970 di atas usaha beliau menghasilkan baka gandum yang berproduktiviti. Bayangkan saudara, baka gandum yang dihasilkannya itu berupaya menjadikan Mexico pada waktu itu sebagai Negara pengeksport utama gandum. Beliau  pernah berkata: “I have worked with the production of more and better wheat for feeding the hungry world”. Menggambarkan kesungguhan beliau dalam memberi jasa demi penduduk dunia.

Kemudiannya, kaedah yang digunakan Norman Borloug ini diadaptasi untuk tanaman padi oleh negara Filipina melalui IRRI pada tahun 1960. Hasilnya saudara, pengeluaran padi di Asia dapat ditingkatkan dua kali ganda antara tahun 1970 hingga tahun 1995 tatkala populasi penduduk bertambah sebanyak 60%.

Demikianlah saudara sedikit sebanyak kisah tentang revolusi hijau. Satu revolusi dalam sektor pertanian yang melibatkan proses penambahbaikan baka tanaman, amalan agronomi yang praktikal dan penggunaan teknologi yang membantu mengangkat pertanian sebagai sektor yang strategik dan penting untuk pembangunan rakyat dan negara.

Walaubagaimanapun saudara, kesemua pencapaian yang dilihat tadi tidak akan terhasil dan tidak akan ke mana tanpa satu faktor yang sering dilupakan manusia iaitu faktor Maha Pemurah Allah kepada seluruh makhlukNya. Tidakkah kesemua yang berlaku ini saudara adalah dibawah kehendak rahmatNya. Ia sebenarnya menuntut kita berfikir dan merenungkan akan segala nikmatNya itu.(rujuk Surah Al-Hajj 22:63-64).

3 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s