Hadiah Hati

Setiap manusia baik lelaki atau wanita, tua atau muda, kaya atau miskin, kesemuanya memiliki hati, tidak terkecuali walau seorang pun. Peranan hati pada diri manusia adalah unik. Bertapa hebatnya Allah taala menciptakan hati ini yang membolehkan kita mempunyai perasaan dan keinginan.

Saudara, kalau kita bahas, di mana letaknya hati. Confirm orang melayu dan orang putih (inggeris) akan berbalah. Mana tidaknya, hati itu bagi orang melayu letaknya di hati (liver) sedangkan hati bagi orang putih adalah heart (jantung). Mana satu yang betul?

Tak usahlah difikirkan sangat saudara. Sama ada hati atau heart, dalam bahasa Arab ia merujuk kepada perkataan kalb. Jadi, dari sini, melayu atau inggeris, masing-masing faham bahawa hati atau heart adalah kalb. Kalb atau kulub ini pula letaknya di dalam dada (rujuk surah Al-Hajj 22:46).

Menyentuh mengenai hati, baginda Rasulullah saw pernah bersabda di dalam sebuah hadith sahih yang dikhabarkan daripada Abu Abdullah al-Nu’man ibn Basyer r.a. Antaranya, Rasulullah saw bersabda yang bermaksud;

“Ketahuilah bahawa dalam setiap jasad itu ada seketul daging.Yang apabila ia baik maka baiklah seluruh jasad dan apabila ia rosak, maka rosaklah seluruh jasad. Ketahuilah ia adalah kalb (hati)”.
(Hadith Riwayat Bukhari & Muslim)

Demikianlah uniknya hati saudara. Ia umpama raja kepada seluruh jasad kita. Seperti yang selalu diungkapkan orang, “kalau rajanya (pemimpinnya) baik, maka rakyat dalam negeri itu juga akan baik”. Begitu halnya dengan hati. Ia adalah penentu baik buruk seseorang.

Di dalam buku Insan Ingatlah (2006), Tok Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat menjelaskan bahawa petunjuk  dan peringatan Allah umpama air yang akan menyuburkan tanaman. Air hanya akan mendatangkan faedah kepada tanah yang subur, jika air disiram pada batu pejal pasti ia tidak akan mendatangkan sebarang kesan. Sebab itu hati yang keras bagaikan batu pejal itu tidak mungkin dapat manfaat daripada petunjuk dan peringatan wahyu Allah.

Cabaran besar yang perlu dihadapi oleh para anbiya dalam menyampaikan risalah dakwah adalah untuk melembutkan hati-hati manusia. Hanya hati yang lembut akan akur dengan kebenaran wahyu Allah. Manusia yang keras hatinya (yang mungkin keras daripada batu pejal) seperti Abu Jahal, Abu lahab, Qarun, Firaun dan sebagainya mana mungkin dapat menerimanya. Oleh kerana itu, kunci untuk memenangi dan melembutkan hati seseorang itu perlu diketahui.

Untuk itu saudara, Nabi saw telah pun menunjukkan kepada kita salah satu daripada kunci-kunci melembutkan hati manusia antaranya melalui ketinggian akhlak baginda saw. Pernah satu hari, selepas kewafatan Nabi saw, Abu Bakar As-Siddiq pergi berjumpa dengan anaknya Siti Aisyah yang juga isteri Rasulullah saw. Abu Bakar bertanya apakah perkara yang sering dilakukan Rasulullah yang aku tak pernah lakukannya lagi.

Lalu Siti Aisyah menjawab, selalunya setiap pagi Rasullullah saw pergi ke hujung pasar untuk memberi makan kepada seorang pengemis buta yahudi. Mendengarkan perkara itu, lantas keesokan harinya Abu Bakar pergi ke tempat yang dimaksudkan itu. Ringkas cerita, ketika Abu Bakar di sana, pengemis buta itu asyik memburuk-burukkan Rasulullah. Dalam pada masa yang sama, pengemis itu juga perasan bahawa orang yang memberi dia makan hari ini bukan seperti orang yang selalunya. (yang mana Nabi saw haluskan dulu roti sebelum disuapkan kepadanya).

Menitis air mata Abu Bakar. Lantas, dia mengkhabarkan bahawa dia bukanlah orang yang selalu mendatangi pengemis itu, tetapi orang yang selalu itu adalah Rasulullah saw. Tercengang seketika pengemis buta itu dan tatkala itu jugalah, baru dia sedar akan kesilapannya selama ini. Dengan izin Allah, pengemis buta yahudi itu mengucap memeluk Islam kerana terharu dengan akhlak Rasulullah saw.

Imam Hassan Al-Banna turut menggunakan pendekatan lembut dalam mertarbiyah hati anak-anaknya. Seperti dalam buku Cinta di Rumah Hassan Al-Banna (2008), anaknya (Ir Roja) pernah berkata “Kami begitu menyayangi ayah…sangat menyayanginya. Kami mentaati keinginannya kerana kami sayang kepadanya, bukan kerana kami takut kepadanya. Sehinggakan setiap ayah pergi, kami akan merasa kehilangannya.”

Saudara, seandainya kita dapat kunci kelembutan hati itu, maka menurut buku 25 Ways To Win with People (2005), John C.Maxwell menjelaskan bahawa “Once you have found a key to a person’s heart, you must act with integrity, because you have been entrusted with something of great value.”

Sebagai kesimpulannya saudara, hati ini bagi aku adalah pemberian hadiah yang cukup bermakna daripada Allah taala (selain daripada nikmat Iman dan Islam) apatah lagi jika hadiah hati ini masih berupaya dilembutkan untuk terus menghayati dan memahami agamaNya. Oleh itu saudara, bersamalah kita belajar untuk menghargainya seperti mana kita menghargai hadiah dari orang tersayang bahkan lebih daripada itu lagi.

Advertisements

1 Comment

  1. sangat menarik..keep up ur good deeds..

    hati juga merupakan senjata paliiinnggg bahaya daripada syaitan laknatullah..

    penyakit hati yang banyak sentiasa memerlukan mujahadah kepda kita yang bergelar insan..

    cun dah ni akhi=)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s