Minta Baik Semuanya

Waktu terluang ini saudara InsyaAllah, aku akan berkongsi tentang satu perkara berkenaan dengan hidup kita sebagai seorang muslim. Seperti yang selalu disebut, kita ini adalah hamba Allah yang diciptakan bukan untuk saja-saja tanpa tujuan, tetapi untuk beribadah kepadaNya (rujuk surah Adz-Zariyat 51:56).

Beribadah di sini tidak terhad kepada solat, zakat, puasa atau haji semata-mata, tetapi saudara, ibadah kepadaNya itu merangkumi seluruh aspek dan elemen dalam kehidupan kita. Mudah cerita, seharusnya kita sebagai hamba Allah menjadikan seluruh kehidupan kita ini sebagai satu ibadah. Ya saudara, hidup sebagai satu ibadah.

Ini kerana, ianya boleh direalisasikan apabila segala tindakan serta perbuatan kita berlandaskan kepada dua aspek penting iaitu: 1) Bertepatan dengan syariat dan 2) Dilakukan dengan ikhlas kerana Allah. Jika kita faham ini saudara bermakna selagi mana kita belajar, berkawan, bernikah, berkerja, bertani, berpolitik, bermuamalat, bersukan dan sebagainya akan diterima sebagai ibadah setelah ianya benar-benar memenuhi dua aspek yang disebutkan tadi.

Sebab itu, berdasarkan pemahaman ini saudara, umat Islam terdahulu cukup kental dan hebat dalam menghadapi sebarang kemungkinan dan cabaran. Mereka cukup yakin dengan apa yang ada pada mereka, sebab mereka tahu, apa yang mereka buat itu hanyalah sebagai ibadah kepada Allah bukannya untuk tujuan duniawi yang bersifat materialistik semata-mata. Bahkan, mereka juga yakin bahawa Allah swt akan bersama-sama mereka dan mereka tidak pernah takut untuk menyatakan kebenaran dan memerangi kefasadan.

Sebagai contoh saudara, sebelum perang Qadisiyah, Rub’ii bin Amir ketika berbicara dengan seorang panglima perang dari Parsi iaitu Rustam, beliau dengan tegas menyatakan kepada Rustam bahawa;

“Allah mengutus kami mengeluarkan sesiapa yang dekehendakiNya daripada kesempitan dunia kepada keluasanNya dan daripada kesesatan agama kepada keadilan Islam dan diutusnya kami dengan agamaNya untuk disampaikan kepada makhlukNya”


Mendengarkan kata-kata itu, Rustam berasa kagum lantas bertanya, “Apakah kamu adalah pemimpin mereka?”. Lalu Rub’ii menjawab; “Tidak, sebaliknya orang-orang Islam adalah umpama satu jasad, sebahagiannya menguatkan sebahagian yang lain”. Rustam kembali kepada pembesar-pembesar Parsi yang bersamanya lalu bertanya; “Adakah kamu semua pernah mendengar kalimah yang lebih hebat dan jelas seperti itu?”.

Hal yang sama pernah terjadi kepada Jaafar bin Abi Talib ketika penghijrahan umat Islam ke Habsyah. Waktu itu, beliau terpaksa mengadap Raja Najasyi. Oleh kerana itu, sebagai penghormatan, beliau diperintahkan untuk sujud kepada raja tersebut. Maka tanpa rasa takut, beliau menyatakan “Kami tidak sujud melainkan kepada Allah,”. Saudara, akidah tetap terpelihara dan mantap tidak kira di mana pun sebagai tanda pengabdian diri kepada Allah.

Oleh kerana itu saudara, kita sebagai muslim perlu sentiasa berusaha dan berdoa supaya iman dan islam yang ada pada diri kita ini akan terus terpelihara. Ingatlah, hidup kita ini bukan sahaja untuk dunia bahkan yang lebih penting adalah untuk hidup di akhirat kelak. Untuk mendapatkan kebaikan di dunia dan akhirat itu jawapannya ialah dengan mengIBADAHkan hidup kita ini.

Menyentuh berkenaan dengan kebaikan (hasanah) di dunia dan akhirat ini, di dalam buku 7 Formula Individu Cemerlang, karya Dr Danial Zainal Abidin, beliau memetik satu cerita tentang pertanyaan Imam Qatadah kepada Anas bin Malik. Imam Qatadah bertanya, “Apakah doa yang selalu di baca oleh Nabi saw?”. Anas menjawab, “Doa itu adalah robbana atina fiddunya hasanah wa fil akhirati hasanah wa qina azabannar,” (iaitu doa di dalam surah Al-Baqarah 2:201).


Menurut Tafsir Ibnu Kathir, hasanah di dunia itu merangkumi kesejahteraan, rumah yang selesa, pasangan hidup yang mendamaikan, murah rezeki, ilmu yang bermanfaat, amalan soleh, kenderaan yang baik dan seumpamanya. Manakala, hasanah di akhirat itu yang paling tinggi daripadanya adalah ganjaran Syurga.

Akhir sekali, semoga saudara dan kita semua sentiasa mendapat kebaikan dan keberkatan daripada Allah swt dan adapun keburukan atau dugaan yang menimpa, anggaplah ia sebagai ujian dan tanda sayang Allah kepada kita sebagai hambaNya yang beriman dan yang mengharapkan syurgaNya (rujuk surah Al-Baqarah 2:214).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s