Di Sebalik Pokok Itu

Aku sepanjang cuti semester ini menjalani latihan industri buat kali kedua, tetapi kali ini di Pejabat Pertanian Gombak/Petaling yang terletak di Gombak Setia iaitu lebih kurang 15 minit daripada rumah aku. Pejabat Pertanian ini bertanggungjawab menguruskan hal ehwal pertanian di kedua-dua buah daerah tersebut.

Dengan keluasan tanah yang ada, diusahakan di dalamnya tanaman cili dan terung secara fertigasi, penjagaan anak-anak pokok dalam polybag seperti pokok cempedak, rambutan, durian, mangga, kedondong dan sebagainya untuk dijual atau dibekalkan kepada petani kecil.

Di samping itu saudara, di sini juga terdapat rumah cendawan, tapak semaian dan sebuah ‘plant house’. Setiap hari sabtu pula, dianjurkan pasar minggu (seperti konsep pasar tani) untuk memberi peluang kepada petani dan pengusaha setempat memasarkan hasil dan produk mereka.

Tatkala bercerita tentang pokok-pokok ini saudara, suka untuk aku memetik sepotong hadith Rasulullah saw berkenaan dengan sejenis pokok. Pokok ini telah pun dianggap istimewa oleh bangsa dan agama yahudi. Walaupun puak yahudi ini tidak mengiktiraf Nabi Muhammad saw sebagai rasul utusan Allah, tetapi dalam tak iktiraf itu, senyap-senyap mereka percaya dan menyakini khabar yang diungkapkan oleh Rasulullah saw. Hadith yang dimaksudkan itu berbunyi:

“Tidak akan berlaku kiamat sehinggalah akan berlaku peperangan di antara orang Islam dan Yahudi, maka pada waktu itu (tentera) Yahudi akan dibunuh oleh (tentera) Islam, sehingga apabila orang Yahudi berselindung di sebalik batu dan pokok, lalu batu dan pokok itu akan bersuara dengan katanya: “Wahai muslim, Wahai hamba Allah, di belakangku ini ada Yahudi, marilah bunuhnya”, kecuali POKOK GHARQAD (yang tidak bersuara), kerana sesungguhnya ia merupakan pokok Yahudi”.

(Hadis riwayat Imam Muslim)

Berdasarkan hadith ini, kalau yahudi waktu itu datang menyorok di belakang pokok mangga, rambutan atau belimbing seperti mana yang ada di tempat aku praktikal ini, sudah pasti pokok itu akan bersuara. Tetapi, jika dia berselindung disebalik pokok Gharqad, maka pokok itu akan membisu tidak bersuara. Sebab itu saudara, dalam kalangan yahudi, pokok ini begitu istimewa buat mereka.

Saudara, hadith ini bukan untuk kita umat Islam mengetahui dan mengenali pokok yang namanya Gharqad itu semata-mata, tetapi untuk kita sama-sama berfikir dan melihat sama akan peranan pokok tersebut. Ya, kalau kita melihat daripada perspektif ini, di depan mata kita, kita akan mendapati bahawa adanya kumpulan manusia, kerajaan atau negara yang mempunyai peranan yang sama seperti pokok Gharqad. Apa dia perananya? Membisu dan melindungi kejahatan serta kepentingan puak yahudi zionis ini.

Aku tertarik dengan tulisan Ustaz Nasarudin Tantawi yang menyatakan bahawa;

“Gharqad ialah nama pokok yang melindungi Yahudi dan menyelamatkannya dari ummat Islam . Dalam dunia ada kerajaan atau negara yang melindungi dan membela Yahudi dari dikecam oleh ummat Islam . Tentunya nama kerajaan atau negara itu ialah Kerajaan Gharqad atau negara Gharqad .”

Oleh itu saudara, kewujudan kerajaan Gharqad atau Negara Gharqad ini amatlah dikesali apabila ianya turut dipelopori oleh sebilangan Negara Islam yang menjadi anggota di dalam OIC. Kebanyakan rakyat di seluruh dunia tanpa mengira fahaman agama dan bangsa mengutuk sekeras-kerasnya penindasan terhadap rakyat Palestin selama ini dan yang terbaru mengecam serangan zionis terhadap konvoi kapal misi kemanusiaan anjuran pertubuhan NGO dari seluruh dunia termasuklah dari Malaysia.

Ternyata rakyat memang ramai yang membantah, tetapi tidak kepada sebilangan pemimpin atau kerajaan. Hal ini didedahkan sendiri oleh Tun Mahathir Mohamad melalui Mingguan Malaysia (6 Jun 2010) dengan menyatakan;

“Ramai yang tidak suka dan tidak bersetuju dengan cara Israel ini. Tetapi perasaan mereka itu hanyalah atas dasar sebagai individu atau rakyat dan bukannya sebagai kerajaan. Sedangkan di pihak kerajaan pula mereka takut jika tindakan mereka itu akan dibalas dengan serangan oleh sekutu Israel”

Apabila beliau ditanya tentang langkah penyelesaian umat Islam terhadap isu Palestin, antaranya beliau menjawab:

“Kita pernah mengambil tindakan sebegini suatu ketika dulu (menghentikan bekalan minyak kepada AS sekiranya terus menyokong Israel), tetapi apabila AS mengancam akan menyerang , tindakan itu ditarik balik. Ini kerana masing-masing (negara) mahu hidup senang lenang. Mereka sudah menjadi kaya-raya dan tidak berminat untuk berkorban”

Di sini saudara, kita dapat lihat kelemahan kepimpinan umat Islam hari ini. Seandainya, kelemahan ini tidak ditangani untuk masa yang akan datang, barangkali umat Islam akan terus gagal untuk menghentikan keganasan zionis laknatullah. Sebagai penutup saudara, menurut Tuan Guru Haji Hadi Awang, terdapat 4 rukun yahudi yang telah dipinda yang menjadi sebab tindakan ganas mereka iaitu:

  1. Menganggap mereka adalah bangsa yang dipilih oleh Allah SWT manakala bangsa-bangsa lain adalah ‘binatang-binatang’ yang dijadikan rupa manusia.
  2. Berhasrat mendirikan Haikal Sulaiman dan tapak kuil itu ialah Masjidil Aqsa
  3. Mendirikan negara besar dunia yang berpusat di Israel di mana seluruh dunia akan tunduk kepadanya.
  4. Menunggu kedatangan al-Maseh. Al-Maseh (Dajjal) ialah yang memimpin Yahudi untuk menakluk dunia.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s