Tak Mungkin Lupa I

Saudara, perlembagaan negara kita Malaysia berbeza dengan mana-mana perlembagaan yang ada di dunia ini. Meskipun perlembagaan ini digubal dengan kerjasama penjajah British seperti mana yang dilakukan di beberapa buah negara komanwel yang lain, namun ia tetap mempunyai kelainannya.

Ini kerana, menurut Prof Dr Abdul Aziz Bari, seorang professor undang-undang dari UIAM  menjelaskan bahawa berbezanya Perlembagaan Persekutuan dengan mana-mana perlembagaan yang ada di dunia adalah disebabkan perbezaan sejarah yang melatari sesebuah negara. Pendek kata, lain latar sejarahnya, lain pula pengisian perlembagaannya.

Di dalam perlembagaan persekutuan saudara, terdapat beberapa perkara atau artikel yang dilindungi dan dipertahankan setelah kita mencapai permuafakatan melalui kontrak sosial.

Antara perkara tersebut adalah:

  • Kedudukan Islam sebagai agama rasmi persekutuan.
  • Kedudukan Bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan
  • Hak keistimewaan orang melayu atau bumiputera
  • Kedudukan raja-raja melayu sebagai raja beperlembagaan

Sebelum perkara-perkara ini disepakati saudara, sudah tentu ianya mempunyai sebab dan hujahnya yang tersendiri mengikut apa yang telah tercatit dan terpahat di dalam sejarah sebelum itu. Tidak dapat dinafikan bahawa memang orang melayu dan bumiputera yang lain adalah penduduk asal tanah air ini.

Penjajahan British di Tanah Melayu telah meninggalkan pelbagai kesan termasuklah kemasukan beramai-ramai orang-orang cina dan india ke Tanah Melayu untuk dijadikan tenaga kerja di lombong dan estet yang diusahakan British waktu itu. Ini menyebabkan, polar penduduk di tanah melayu berubah daripada uniracial kepada multiracial.

Keadaan ini sudah pasti saudara mempunyai pro dan kontranya yang perlu difahami. Jesteru, sebelum kemerdekaan dicapai, mahu atau tidak, satu kata sepakat perlu diusahakan. Waktu itu, orang melayu jelas menentang sebarang pemberian kerakyatan kepada mana-mana imigran secara jus soli.

Namun, di atas sikap toleransi orang melayu, maka akhirnya orang cina dan india diterima sebagai warganegara memandangkan mereka juga mempunyai peranan dan sumbangan terhadap pembangunan negara yang sukar juga untuk dinafikan. Jadinya saudara, sebagai imbalan terhadap keterbukaan orang melayu itu, maka orang cina dan india yang menjadi warganegara perlu mengiktiraf dan seterusnya menghormati perkara-perkara yang disebutkan tadi  sebagai isu kepentingan melayu.

Isu kepentingan melayu ini begitu seronok dinyanyikan oleh sesetengah pihak yang mendakwa ianya semakin terhakis terutamanya di era pasca PRU 2008. Benarkah terhakis? Saudara boleh melihat dan menilainya sendiri.

Bagi akulah, kalau nak pertahankan perjanjian kontrak sosial ini tiadalah salahnya sebab kita menyokongnya atas dasar ianya merupakan perjanjian atau persefahaman bersama berteraskan latar sejarah. Adapun banyak keistimewaan yang diperolehi oleh orang melayu, ianya tidak boleh dijadikan alasan atau sebab untuk tidak melakukan keadilan lantas mengabaikan kebajikan kepada kaum lain. Islam yang ada pada orang melayu melarang menzalimi hak orang lain walaupun dia berbeza dengan kita (rujuk Surah Al-Maidah 5:8) apatah lagi mengambil kesempatan atas nama melayu untuk mencuri harta rakyat melalui korupsi dan kroninisme.

Saudara, apabila kepentingan melayu dan islam ini dilindungi dalam perlembagaan, maka secara tidak langsung ia menjadi isu dan tanggungjawab seluruh warganegara Malaysia tanpa mengira sesiapapun. Secara mudahnya, selagi mana perlembagaan itu terus dipertahankan oleh mana-mana pihak, selagi itulah kepentingan yang ada itu akan dilindungi.

Sebab itu, aku secara peribadi berpendapat bahawa usahlah dimainkan lagi lagu politik lama dengan sentimen perkauman sempit semata-mata untuk meraih sokongan. Apa yang pemimpin politik perlu ada ialah kebijaksanaan untuk membina masa depan politik baru yang lebih matang dalam memelihara kepentingan semua pihak dalam negara. Bagi aku, hendak jaga melayu, cina, india, iban, kadazan bukan dengan perkauman, tetapi dengan persefahaman.

Jesteru, pemimpin melayu, pemimpin Islam hari ini perlu bersedia untuk melakar serta merealisasikan satu persekitaran politik baru, politik masa depan rakyat Malaysia.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s