Kawan : Teman : Sahabat

Kawan, teman dan sahabat adalah tiga perkataan yang mempunyai persamaan atau sinonim dari sudut maksudnya. Kalau saudara merujuk Kamus Dewan, ternyata kamus tersebut tidak memperincikan apakah perbezaan di antara ketiga-tiga perkataan ini.

Namun, di dalam kehidupan kita seharian, pastinya dalam jalinan hubungan kita dengan masyarakat selama ini akan menemukan kita dengan perbezaan di antara tiga perkataan tersebut. Yang sama mungkin makna atau maksudnya tetapi yang menyebabkan perbezaan adalah dari sudut darjah hubungan dan ikatannya.

Kawan tidak serupa dengan teman dan teman juga tidak sama dengan sahabat walaupun ketiga-tiganya adalah orang yang sama dan serupa seperti kita. Tetapi, dari sudut yang mendalam, saudara akan merasai bahawa sahabat adalah kawan dan teman kita tetapi tidak semua kawan dan teman kita adalah sahabat.

Lantaran itu, aku cuba buat sedikit research dan pencarian (macam buat Final Year Project pulak) untuk mengenal pasti apakah nisbah perbezaan di antara ketiga-tiga perkataan tadi. Tempat carian, sudah tentu di internetlah sebab aku yakin akan ada orang lain yang turut membahaskan isu ini mengikut pandangan dan pengalaman mereka.

Setelah mencari dan menelaah sedikit sebanyak blog-blog yang menulis tentang perkara ini, maka secara ringkasnya aku boleh menyimpulkan bahawa rata-rata mereka berpendirian dan berpendapat:

Kawan = boleh didapati di mana-mana, tidak teguh hubungannya, hanya bersifat luaran, paling ramai.

Teman = hubungan rapat, lebih teguh berbanding kawan, dipercayai dan boleh dijadikan tempat berkongsi suka, duka, masalah, pendapat sehingga dalam satu keadaan boleh jadi sahabat

Sahabat = hubungan terlalu rapat dan akrab berbanding teman, sangat teguh sehingga semua masalah boleh dikongsi bersama, paling sukar untuk ditemui, setia, perihatin dan sanggup berkorban kerana persahabatan.

Saudara, demikianlah nisbah perbezaan yang dapat digambarkan di sini. Apa pun ia masih terserah kepada saudara untuk membezakanya.

Di kesempatan ini, aku ingin berkongsi tentang pengorbanan tiga orang sahabat ketika berada dalam Perang Yarmuk. Waktu itu, tentera Islam yang dipimpin oleh Khalid Al-Walid berhadapan dengan tentera Rom. Pertempuran antara kerajaan Islam dengan Rom ini berlaku pada zaman pemerintahan saidina Abu Bakar As-Siddiq yang berakhir dengan kemenangan tentera Islam. Di dalam pertempuran tersebut, seramai 120 ribu tentera Rom terkorban manakala tentera Islam yang gugur syahid pula seramai 3 ribu orang.

Dalam kalangan 3 ribu tentera inilah terdapat 3 orang sahabat yang disebutkan tadi. Kisah ini saudara dikhabarkan oleh seorang sahabat Nabi saw yang bernama Abu Jahim bin Huzaifah. Ketika perang itu berlaku, Abu Jahim sedang mencari saudara sepupunya yang berada di baris hadapan dengan membawa sebekas air. Rupa-rupanya, saudara sepupunya itu sedang terbaring berlumuran darah. Lantas, Abu Jahim mendekatinya untuk memberi sedikit air tatkala melihatkan sepupunya itu mengerang kesakitan. Belum sempat Abu Jahim memberikannya air, tiba-tiba terdengar teriakan,

“Berikan aku air!air!”.

Mendengarkan teriakan itu, lantas sepupunya itu memberi isyarat agar Abu Jahim memberi air itu kepada lelaki yang berteriak tadi terlebih dahulu. Tanpa berlengah, Abu Jahim menghampiri lelaki tersebut dan ternyata lelaki yang sedang merintih tadi adalah Hasyim B Abilas, kenalan Abu Jahim.

Belum pun sempat Abu Jahim memberikannya air, terdengar lagi suara lelaki lain yang juga mengerang kesakitan dan meminta air. Kali ini, Hasyim memberi isyarat agar air itu diberikan terlebih dahulu kepada lelaki berkenaan kerana mungkin dia lebih memerlukan. Ketika Abu Jahim menghampiri lelaki yang mengerang tadi, tanpa diduga lelaki itu telah pun syahid menghembuskan nafas terakhir. Setelah itu,  Abu Jahim berpatah balik bertemu dengan Hasyim, namun sedihnya, dengan takdir Allah, Hasyim yang dikenalinya itu juga telah pun syahid.

Lantas, Abu Jahim bergegas pula menghampiri saudara sepupunya tadi, namun kesedihan berombak lagi di hati Abu Jahim tatkala melihat sepupunya itu turut gugur syahid. Begitulah saudara, perasaan ukhwah dan mahabbah terhadap teman dan sahabat seperjuangan telah menyebabkan mereka saling berkorban antara satu sama lain walaupun mereka juga dalam keadaan susah dan amat memerlukan pertolongan pada saat itu.

Di sini saudara, ada sepotong hadith yang bermaksud:

“Orang yang berkasih sayang kerana Allah, orang yang saling berziarah kerana Aku (Allah), orang yang saling berbelanja membelanja kerana Aku(Allah), orang yang saling berhubungan kerana Aku(Allah), mereka semua berhak mendapat kasih sayangKu (Allah)”[Riwayat Ahmad]

Mudah-mudahan dengan hadith ini, bersama-samalah kita merenung, menghayati dan seterusnya bermuhasabah untuk bertanya pada diri sendiri: Apakah kita sudah melakukan yang terbaik sebagai seorang kawan, teman mahupun sahabat?

Advertisements

2 Comments

  1. Pingback: 2010 in review by Wordpress « cangkulhijau blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s