Pengundi Muda

Berdasarkan statistik yang dikeluarkan oleh SPR sehingga Mac yang lalu saudara, terdapat sekurang-kurangnya 1.9 juta orang melayu yang layak mengundi tetapi belum berdaftar. Jumlah ini merupakan 43% daripada 4.3 juta pengundi yang masih belum berdaftar. Bagi kaum lain, seramai 1.7 juta masih belum berbuat demikian iaitu 30.6% daripadanya adalah orang cina dan 9.3% adalah orang india.

Isu pendaftaran pengundi baru ini menjadi begitu penting dan panas tatkala semua parti-parti politik berlumba-lumba dalam membuat persiapan menghadapi PRU-13 yang katanya akan dilakukan secara mengejut. Terkejut atau buat-buat terkejut adalah fenomena biasa dalam amalan demokrasi di Malaysia.

 

Maka saudara, kita akan melihat setiap parti politik sudah mula dengan semangatnya menggerakkan jentera masing-masing untuk menarik orang muda untuk daftar mengundi. Bukankah senang kalau kesemua 4.3 juta yang liat ini didaftarkan secara automatik? dan bagi aku, tak perlulah rasanya wang rakyat dibazirkan untuk upah RM1 ke, RM10 ke untuk setiap pengundi yang mendaftar. (entahlah, macam manalah mereka berfikir).

Saudara, sedar atau tidak, rupa-rupanya golongan muda atau belia hari ini merupakan penentu kepada pembentukan kerajaan dalam PRU-13 yang akan datang seperti mana yang diakui ramai pihak. Sama ada BN akan tumbang atau PR akan ambil alih, penentunya pada pengundi muda dan baru. Berkenaan dengan pengundi baru, menurut Pengarah Institut Kajian Etnik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof. Datuk Dr. Shamsul Amri Baharuddin, beliau mengatakan;

“Mendaftar sebagai pengundi dan aktif dalam politik adalah dua perkara yang berbeza. Justeru parti-parti politik kini perlu mendekati golongan ini supaya aktif dalam politik kerana dari situlah, komitmen mereka untuk keluar mengundi akan timbul.” (mStar online).

Sebab itu, semua nampaknya beria-ia mahu tunjuk baik, tunjuk perihatin, tunjuk mesra khususnya kepada golongan muda. Walaubagaimanapun, apakah golongan ini akan mudah terpengaruh dengan politik ampu, politik ugut, politik munafik dan politik murahan sebilangan pemimpin yang dilihat hari ini?

Oleh itu saudara, berdasarkan pandangan Prof Madya Dr.Ahmad Nizammuddin Sulaiman, pensyarah Sains Sosial di UKM, beliau mengakui bahawa perkembangan politik semasa banyak mempengaruhi keputusan politik golongan muda;

“Orang muda hari ini berfikiran lebih kritis dalam isu-isu seperti hak asasi, keterbukaan dalam pemerintahan, kerajaan yang bebas daripada rasuah dan isu ISA yang menjadi faktor kepada perubahan tersebut.”

Beliau menambah lagi;

“Mereka lebih bersemangat dan lantang bersuara memperjuangkan hak mereka. Mereka banyak menyertai pertubuhan bukan kerajaan (NGO) seperti Gabungan Pilihan raya Bersih dan Adil dan Gerakan Mansuh ISA , jadi ini dilihat sebagai satu perubahan daripada aspek pemikiran mereka.” (mStar online)

Ternyatalah saudara, landskap politik baru yang mula tercetus dan berkembang hari ini tidak sama dengan suasana politik lapuk zaman kuno dahulu. Kalau dulu, orang mudah terpengaruh dengan pelbagai dakyah dan propaganda media arus perdana, tetapi keadaan itu hari ini sudah jauh berubah. Orang semakin cerdik untuk menilai setiap isu yang cuba untuk disensasikan denagn publisiti murahan. Ini kerana, berdasarkan kajian Merdeka Centre seperti yang dilaporkan oleh Malaysian Insider, 57% orang melayu serta 58% orang Cina didapati sudah tidak percaya dengan media arus perdana yang ada hari ini.

Bagi Pensyarah Kanan Jabatan Pengajian Media, Universiti Malaya, Prof Madya Dr. Abu Hassan Hasbullah, beliau berpandangan bahawa;

“Pengundi muda kini lebih berpandangan terbuka dan membina dan mereka tidak menilai sesuatu isu berdasarkan ideologi politik. Sokongan mereka mudah berubah atau bertindak kepada situasi pada bila-bila masa. Mereka tidak lagi berpegang kepada kata-kata atau janji ahli politik tetapi sebaliknya menilai bagaimana parti-parti berkenaan menangani pelbagai isu.” (BHarian online)

Oleh hal demikian saudara, bagi mereka yang memperjuangkan politik baru yang lebih matang, lebih terbuka dan tidak jumud sudah pasti boleh menghela nafas panjang sedikit tatkala mendengar perkembangan ini. Walaubagaimanapun saudara, masih banyak perkara yang perlu diusahakan dalam memupuk politik demokrasi yang berintegriti dan berhikmah, bukannya sempit dan terkebelakang.

Di sini saudara, aku terfikir juga, jika orang muda amat sangat diperlukan dalam kerangka politik semasa dan kesannya terhadap pembentukan politik baru, soalnya kenapa masih ada sesetengah pihak yang seakan fobia jika mahasiswa terlibat dengan politik? Bukankah para mahasiswa juga adalah bakal pengundi muda yang akan memilih kerajaan yang akan datang?

Pada aku, keputusan untuk seseorang mahasiswa itu terlibat dalam politik atau tidak adalah menjadi keputusan peribadi mahasiswa tersebut. Ya saudara, memang ada pro dan kontranya, tetapi peluang ini akan menjadi satu platform buat mereka menerima pendedahan terhadap kematangan berpolitik dengan ilmu dan idealisma sebagai prinsip perjuangannya. Akhir bicara, janganlah berimaginasi terlalu negatif terhadap keupayaan mahasiswa kerana keberadaan mereka sebagai penggerak masyarakat dan pelapis kepimpinan masa depan negara harus disantuni oleh semua pihak.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s