ISLAM: Pencetus Idea Kemerdekaan Negara

Sesungguhnya saudara, Islam merupakan agama dan cara hidup yang membebaskan sekalian manusia daripada menjadi hamba kepada manusia lain, kepada hawa nafsu, kepada pangkat kedudukan mahupun kepada harta benda. Islam ajar umatnya supaya tunduk dan patuh hanya kepada Allah swt yang telah menciptakan kita.

Saudara, bila kita bicara soal kemerdekaan, pasti ianya dikaitkan dengan perjuangan orang-oarang terdahulu dalam menuntut kemerdekaan dan kebebasan tanah air kita ini. Sejarah kemerdekaan yang dipelajari dan didedahkan kepada kita hari ini tidak begitu menyeluruh skopnya. Ianya dilihat hanya tertumpu dan terfokus kepada gerakan kemerdekaan yang dikaitkan dengan jasa pemimpin UMNO sahaja. Adapun sejarah panjang yang melibatkan penglibatan para alim ulama dalam menghadapi penjajahan yang begitu lama tempohnya itu seakan cuba diselindungkan dan ditenggelamkan.

Memang tidak dinafikan ada diceritakan di dalam buku teks sejarah tentang kebangkitan orang melayu menentang penjajah seperti perjuangan Tok Janggut, Abdul Rahman Limbong, Tok Gajah, Datok Bahaman, Mat Kilau dan ramai lagi. Tetapi saudara, timbul juga pada fikiran kita, apakah faktor utama yang mendorong kebangkitan pahlawan dan rakyat pada waktu itu?

Dari manakah hadirnya sentimen anti kepada penjajah pada waktu itu? Siapakah yang sebenarnya membentuk kesedaran rakyat untuk tidak tunduk kepada penjajah? Berdasarkan persoalan ini, kalau aku nak ulas dan bahas satu per satu, memang panjang saudara, tetapi cukuplah untuk aku mendedahkan sedikit tentang sejarah gerakan ulama dalam proses menuntut kemerdekaan tanah air kita. Yang selebihnya, saudara boleh buat pembacaan sendiri.

Saudara, penentangan terhadap penjajahan di Melaka dan negeri-negeri melayu yang lain daripada kuasa Portugis, Belanda dan Siam begitu hebat dan rancak di bawah pimpinan para ulama. Oleh kerana tempoh penentangan ini begitu panjang, ia telah menyebabkan peranan ulama dalam mendidik ummah agak terjejas sedikit yang seterusnya memberi kesan terhadap kelahiran ulama-ulama muda sebagai pewaris. Selain itu, terdapat juga ulama yang berjuang ini berakhir dengan mati dibunuh dan dibuang negeri.

Jesteru, bagi memastikan kelangsungan kelahiran ulama-ulama ini, mereka telah mengatur perancangan antaranya berhijrah ke Mekah pada akhir abad ke-17. Perlu diingatkan bahawa, penghijrahan ini bukan kerana lari kerana takut untuk berjuang, tetapi sebagai ‘long-term strategy’ dalam menghadapi kuffar di tanah air. Maka ringkas cerita, strategi ini membuahkan hasil apabila lahirnya ramai ulama-ulama melayu yang dikaderkan di Mekah antaranya Sheikh Ahmad Muhammad Zain al-Fathani. Selain itu, ulama-ulama melayu ini juga menggunakan kesempatan ketika ibdah haji untuk berkumpul dan meniupkan semangat anti-penjajah kepada orang melayu yang datang mengerjakan haji.

Sebab itu saudara, di Indonesia, penjajah Belanda berasa hairan mengapa setiap kali umat Islam ke Mekah mengerjakan haji, penentangan rakyat terhadap mereka semakin kuat. Lantaran itu, mereka mengutuskan Snouk Hurgronje untuk menyamar sebagai muslim bagi mengkaji peranan haji dalam membentuk ‘political awareness’ orang melayu pada tahun 1884. Ternyata saudara, di dalam kajiannya, Hurgronje mendapati peranan ulama melayu seperti Sheikh Ahmad al-Fathani inilah yang bertanggungjawab mempengaruhi jemaah haji dan para pelajar melayu di Mekah dalam membebaskan tanah air masing-masing.

Berdasarkan kajian tersebut, Hurgronje telah mengeluarkan sebuah laporan yang bertajuk ‘De Atjeher’ yang mana laporan itu menyebut supaya ulama diasingkan daripada rakyat dan perlu untuk melahirkan ulama ampu yang memisahkan antara agama dan politik bagi mematahkan gerakan penentangan. Saudara, ketika di Mekah, selain daripada mengkaderkan ulama-ulama ‘reformis melayu, Sheikh Ahmad al-Fathani juga pernah mengirimkan surat-surat perjuangan kepada Sultan Zainal Abidin III (1323H) di Terengganu dan Sultan Mansur Kelantan (1891) supaya tidak mudah tunduk terhadap tekanan penjajah. Selain itu, beliau juga dijadikan rujukan oleh Sultan Pattani, Kedah, Johor, Riau-Lingga, Deli, Langkat, Pontianak dan Sambas.

Selain itu saudara, Syeikh Ahmad al-Fathani juga telah menyusun gerakan kemerdekaan melalui pertubuhan organisasi untuk orang melayu, memindahkan kiblat pendidikan orang melayu serta melalui kitab-kitab karya beliau khususnya kitab Ad-Daulah al-Aliyah at-Turkiyah al-Usmaniyah (1886) yang berkisar tentang kedudukan kerajaan Uthmaniyah sebagai khalifah Islam pada ketika itu.

Pada tahun 1873, beliau telah menubuhkan persatuan yang dinamakan sebagai Jam’iyatul Fathaniyah. Kesan pengaruh persatuan ini telah menyebabkan tertubuh pula Jam’iyatul Rusyidiyah yang melahirkan tokoh seperti Syed Sheikh al-Hadi. Kemudian, Kiyai Hashim iaitu salah seorang anak murid Syeikh Ahmad al-Fathani menubuhkan pula Nadhatul Ulama di Indonesia pada tahun 1926. Seorang lagi anak muridnya iaitu Tok Kenali telah menubuhkan MAIK yang berperanan besar melahirkan generasi pejuang melalui sekolah MAIK atau dikenali sebagai Maahad Muhammadi.

Setelah melihat perkembangan positif di Mesir terhadap usaha menentang penjajah, beliau telah menghantar anak-anak muridnya untuk mendalami ilmu di sana dan seterusnya bertanggungjawab memperkenalkan anak-anak muridnya itu dengan pejuang-pejuang reformis seperti Sheikh Muhammad Abduh yang terkenal sebagai pemikir pembaharuan Islam yang menuntut umat Islam berjuang untuk kemerdekaan melalui risalah al-Imam. Di tanah melayu pula, anak muridnya seperti Haji Mat Hassan Munas atau Tok Janggut melancarkan gerakan jihad ke atas British pada tahun 1915.

Selain itu saudara, Sheikh Ahmad al-Fathani yang memiliki hubungan rapat dengan Sultan Zainal Abidin III serta Tokku Paloh telah menyemarakan lagi penentangan penjajah di Terengganu apabila anak murid Tokku Paloh iaitu Abdul Rahman Limbong mengetuai pemberontakan terhadap penjajah. Di Pahang pula, kebangkitan rakyat masih mempunyai pengaruh Sheikh Ahmad dan Tokku Paloh yang mana kedua-dua tokoh ulama melayu ini berjaya mempengaruhi Sultan untuk tidak tunduk terhadap tekanan penjajah yang seterusnya secara tidak langsung mencetus kesedaran jihad Tok Gajah, Datok Bahaman dan Mat Kilau ketika mendapat perlindungan daripada kerajaan Terengganu.

Demikianlah saudara serba sedikit gambaran sumbangan ulama dalam mencetus kesedaran dan seterusnya menggerakan proses awal menuntut kemerdekaan dalam kalangan orang melayu. Walaubagaimanapun saudara, sehebat mana pun seseorang ulama melayu itu, dia tidak akan jadi hebat seperti mana yang kita tahu tanpa adanya Islam sebagai pencorak pemikiran dan tindakan mereka. Sebab itu, bagi aku, titik permulaan sejarah kemerdekaan negara ini sebenarnya bermula dengan benih kesedaran yang dicetuskan oleh ulama yang mendalami ajaran Islam demi menegakkan sebuah Daulah Islamiyah. AllahuAkhbar!

Advertisements

1 Comment

  1. untuk mengetahui lebih lanjut tentang sejarah perjuangan ulama menuntut kemerdekaan, buku Ulama Dalam Sorotan Perjuangan Kemerdekaan oleh Ridhuan Mohd Nor dan Mohd Fadli Ghani boleh dijadikan rujukan untuk pembacaan..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s