Menghayati Peristiwa Badar

Alhamdulillah saudara, kita masih lagi dipertemukan untuk berada di dalam bulan Ramadhan yang penuh keberkatan dan rahmat ini. Sedar tak sedar saudara, ketika post ini ditulis, kita telah pun berada pada hari ke 17 Ramadhan 1431H. Tarikh penting 17 Ramadhan ini pasti mengingatkan kita akan hari yang disebut sebagai Nuzul Al-Quran, iaitu hari yang mana Al-Quran mula diturunkan.

Selain itu, 17 Ramadhan juga mengingatkan kita akan detik kemenangan umat Islam terhadap golongan musyrikin tatkala kita mengimbau peristiwa Perang Badar yang cukup bermakna dan bersejarah itu. Mana tidaknya saudara, bagaimana jumlah tentera Islam yang sekitar 313 atau 314 orang mampu menumbangkan tentera kuffar seramai 1000 orang. Sudah tentu ianya mempunyai rahsia dan kehebatan yang perlu disingkap oleh kita hari ini.

Kebetulan saudara, tahun ini 17 Ramadhan jatuh pada hari Jumaat yang pada hari Jumaat ini jugalah peperangan itu tercetus. Maknanya, kini sudah 1429 tahun perang itu terjadi yang mana ianya berlaku pada tahun ke-2 Hijrah. Saudara, ketika di Madinah, Rasulullah saw telah mengarahkan supaya para sahabat keluar menyekat rombongan dagangan Quraisy dari Syam yang sedang menuju ke Mekah. Sekatan ini bukanlah untuk mengajak berperang, tetapi menuntut hak umat Islam Mekah yang dirampas ketika penghijrahan ke Madinah.

Walaubagaimanapun, perancangan umat Islam ini diketahui oleh Abu Sufyan yang mengetuai rombongan dagangan tersebut dengan memintas ikut jalan lain. Tetapi, berdasarkan risikan tentera Islam yang dipimpin Rasulullah saw, pihak Quraisy musyrikin telah pun menghantar 1000 kekuatan tentera untuk melindungi rombongan dagangan mereka yang membawa maksud untuk berperang dengan umat Islam.

Tatkala berhadapan dengan saat genting itu saudara, Rasulullah saw mengadakan mesyuarat bersama para sahabat untuk menghadapi tentangan musyrikin ini. Di dalam mesyuarat tersebut, wakil Muhajirin, Miqdad bin Amru berkata;

“Ya Rasulullah, teruskan apa yang Allah perlihatkan kepadamu dan kami akan bersamamu. Pergilah engkau dan tuhanmu berjuang, sesungguhnya kami akan bersama kamu sebagai para pejuang

Setelah itu, golongan Ansar yang menyedari Rasulullah saw mengharapkan sesuatu respons daripada mereka, bingkas bangun menyatakan pendirian mereka melalui Saad bin Muaz. Antaranya dia berkata;

“Sesungguhnya kami akan tetap tabah menjalani peperangan, kami akan tetap benar sewaktu berhadapan dengan musuh, mudah-mudahan Allah swt memperlihatkan kepada engkau tentang pendirian kami yang boleh menenangkan hati dan menyejukan mata engkau.”

Pendirian umat Islam ini berbeza dengan golongan yahudi pada zaman anbiya terdahulu yang menolak ajakan jihad oleh nabi mereka seperti mana yang diceritakan di dalam Al-Quran. Saudara, ketika berada di dalam perjalanan, Rasulullah saw telah berhenti di suatu telaga kecil yang ada di Badar. Namun seorang sahabat bernama Al Habbab bin Al Munzir bertanya kepada Rasulullah sama ada tempat itu dipilih Allah atau dipilih oleh Rasulullah saw sendiri. Maka, Rasulullah saw menjawab, ia adalah pilihannya sendiri. Jadi, Al Habbab mencadangkan supaya lokasi kem tentera Islam ditukar ke tempat lain yang berdekatan dengan sumber air. Ini kerana, tentera Islam boleh menyekat pengaliran air yang ada di Badar kepada tentera musyrikin.

Maka, Rasulullah saw dan para sahabat yang lain bersetuju dengan cadangan tersebut. Daripada kisah ini, ia menunjukkan kepada kita bahawa Nabi saw sebagai pemimpin bersikap sangat terbuka terhadap apa-apa cadangan daripada para sahabat untuk kebaikan bersama. Ia juga menunjukkan kepada kita akan pentingnya perancangan dan strategi untuk mencapai apa-apa kejayaan dan kemenangan. Setelah itu, Saad bin Muaz pula tampil untuk mencadangkan supaya dibinakan sebuah pondok kecil di belakang barisan tentera Islam untuk Rasulullah saw. Ini kerana, strategi ini membolehkan sekiranya ada apa-apa berlaku terhadap tentera Islam, sekurang-kurangnya Rasulullah masih terselamat dan dapat lagi berjumpa dengan kaum muslimin di Madinah.

Cadangan ini tidak dibantah oleh Nabi saw menunjukkan kepada kita bahawa perlindungan dan kawalan keselamatan terhadap pemimpin tidak salah. Ini kerana, pemimpin yang benar dan soleh yang memimpin sesuatu perjuangan perlu dipertahankan bagi mempastikan perjuangan itu dapat diteruskan. Walaubagaimanapun, apakah ianya bermaksud Rasulullah saw goyang kaki tidak berbuat apa-apa? Jawapannya tidak, kerana tatkala kedua-dua tentera sedang berhadap-hadapan, Rasulullah saw turun padang mengatur dan menyusun barisan tentera Islam disamping memberi perangsang untuk terus berjuang.

Kemudian, Rasulullah saw pulang ke pondoknya dengan diiringi oleh Abu Bakar As-Siddiq. Di sanalah, Rasulullah saw tidak henti-henti berdoa dan bermunajat kepada Allah sehinggakan Abu Bakar berkata;

“Cukuplah Ya Rasulullah, sesungguhnya Allah akan menunaikan janji-janjinya kepada engkau,”

Dengan bantuan Allah melalui para malaikatNya di samping kekentalan semangat jihad tentera Islam, maka Perang Badar menjadi milik Islam. Di dalam peperangan ini, lebih kurang 14 tentera Islam gugur syahid manakala 70 tentera musyrikin terkorban termasuklah ketua kaum mereka iaitu Abu Jahal. Di sini saudara, kita dapat melihat bahawa, walaupun pelbagai usaha, perancangan dan strategi di atur dalam gerak kerja peperangan itu, kita tidak boleh lupa kepada Allah. Setelah berusaha, Rasulullah saw hendak mengajar kepada kita supaya berdoa, pohonlah bantuan kepada Allah kerana kita hanya mampu merancang, tetapi Allah yang menetukan segalanya.

Demikianlah saudara serba sedikit kisah Badar Kubra yang dapat aku kongsikan untuk renungan bersama. Mudah-mudahan kita mengambil pengajaran sebagai persediaan dalam mengharungi bahtera kehidupan yang semakin mencabar dan tidak menentu pukulan ujian gelombangnya. InsyaAllah.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s