Menanti atau Mencari

Keadaannya cukup gelap dan gelita, mata yang celik pun seolah-olah buta tidak nampak apa yang ada di sekeliling. Jari-jemari meraba-raba dengan penuh ketidakpastian. Hendak duduk diam, rimas dan lemas pula menyelubungi diri. Mahu bergerak, ke mana pula hendak dilangkahkan kaki dan kalau cuba bersuara, malangnya tidak siapa pula yang mendengarkannya.

Begitulah saudara gambaran keadaan, seandainya kita terkurung di dalam sebuah bilik yang gelap dan yang jauh terpencil. Gelapnya dengan tanpa sebarang sinaran cahaya yang menembusi. Panik, takut dan menggelabah adalah tindakan spontan yang muncul tanpa dipaksa. Sama ada hendak menanti sahaja pertolongan atau memulakan usaha untuk keluar dari kegelapan yang mendekam itu merupakan satu dilema.

Kalau kita berada dalam kondisi itu, sudah pasti saudara demi untuk menyelamatkan diri, kita akan berusaha sedaya upaya kita untuk keluar daripada kurungan tersebut. Kita akan gunakan apa cara sekalipun asalkan boleh bebas daripadanya. Tetapi saudara, seandainya yang terkurung dalam kegelapan itu adalah hati kita. Bagaimana?

Apakah kita ada berusaha bagi diberikan sinaran hidayah kepada hati kita itu atau membiarkan sahaja hati itu terkontang-kanting menanti cahaya petunjuk dari Tuhan?

Lantaran itu saudara, aku ingin berkongsi berkenaan dengan kisah bagaimana saidina Umar al-Khattab berjaya merubah hati bencinya terhadap Islam kepada hati suci yang tunduk kepada Tuhan. Daripada seseorang yang amat memusuhi Islam kepada seseorang yang terpahat dalam lembaran sirah sebagai individu yang hebat mempertahankan Islam.

Tetapi, sebelum peristiwa saidina Umar memeluk Islam, Nabi saw pernah berdoa kepada Allah swt. Apa doanya.

Ya Allah perteguhkanlah Islam dengan salah satu dari dua orang yang paling Engkau cintai, dengan Umar bin Khattab atau dengan Umar bin Hisyam (Abu Jahal).” (Hadith Riwayat Tirmizi)

Baiklah saudara, berbalik kepada kisah saidina Umar, beliau pada suatu hari berjalan-jalan di kota sambil mencari-cari siapakah gerangannya Muhammad. Niatnya tidak lain tidak bukan adalah untuk membunuh Nabi saw yang didakwanya sebagai pembawa ajaran sesat dan mahu pecah belahkan masyarakat Arab Quraisy yang mewarisi agama nenek moyang mereka.

Pencariannya terhenti tatkala beliau diberitahu bahawa adiknya bersama suami telah menjadi sebahagian daripada pengikut Nabi Saw. Jesteru, beliau terus menuju ke rumah adiknya untuk mendapatkan kepastian. Apabila beliau menghampiri rumah tersebut, beliau terdengar suara orang sedang membaca (mengaji) sesuatu. Lalu beliau menjerkah dan bertindak kasar terhadap adiknya dan juga kepada iparnya.

Pendek cerita saudara, dia meminta supaya diserahkan lembaran ayat Al-Quran yang dibaca mereka berdua tadi. Pada mulanya, adiknya enggan memberinya. Akhirnya, adiknya akur dan memberi syarat kepada saidina Umar. Beliau hanya boleh memegang lembaran Al-Quran hanya selepas beliau bersuci.

Lantaran itu, saidina Umar tanpa membuang masa bersuci dan meminta supaya beliau melihat dan membacanya. Apa yang beliau baca saudara. Antaranya;

“Taha, Kami tidak menurunkan Al-Quran ini kepadamu agar engkau menjadi susah, melainkan sebagai peringatan bagi orang yang takut (kepada Allah swt), diturunkan dari Allah yang menciptakan bumi dan langit yang tinggi, (yaitu) Yang Maha Pengasih, yang bersemayam di atas ‘Arasy” (Surah Taha 20:1-5)

Dalam penceritaan yang lain, beliau membaca pada ayat:

“Sungguh Aku ini Allah, tidak ada tuhan selain Aku, maka sembahlah Aku dan laksanakanlah solat untuk mengingati Aku” (Surah Taha 20:14)

Tatkala saidina Umar membaca ayat-ayat tersebut, tersentuh hatinya dan terus terbuka untuk memeluk Islam. Beliau menyatakan;

“Alangkah baik dan indahnya kalimah-kalimah ini. Tunjukkan kepadaku di mana Muhammad berada, aku akan datang padanya demi Islam.”

Maka akhirnya, mengucaplah saidina Umar dengan dua kalimah syahadah sebagai ikrar dan persaksian bahawa dirinya adalah Muslim serta pengikut ajaran Nabi Muhammad Saw. Saudara, apa yang mahu dinukilkan ialah tentang usaha yang Saidina Umar lakukan ketika meminta Al-Quran daripada adiknya. Ternyata, saidina Umar akur dengan arahan adiknya untuk bersuci terlebih dahulu sebelum boleh melihat dan membaca Al-Quran.

Rasa ingin tahu saidina Umar itu menggagahkan dirinya untuk menundukan amarahnya kerana kasihan dan terpegun melihat kesungguhan adiknya mempertahankan akidah yang diimani. Adiknya menyatakan: “Wahai musuh Allah, engkau pukul kami kerana kami mengEsa kan Allah. Engkau boleh buat sesuka hatimu. Sekalipun engkau bunuh kami, kami  tetap mengaku bahawa tidak ada Tuhan selain Allah, dan bahawa Muhammad itu adalah Rasul Allah, yang akan membersihkan dunia ini dari sebarang kezaliman dan penindasan.”


Dengan usaha saudara, ternyata saidina Umar menemui hidayah dan petunjuk daripada Allah swt berkat doa Nabi Saw. Realitinya, hidayah itu tidak akan datang bergolek begitu sahaja meskipun kita berdoa banyak mana sekalipun tanpa berusaha untuk mencarinya. Kisah-kisah pengalaman sahabat lain seperti Salman Al-Farisi atau tokoh pada zaman moden ini seperti Yusof Islam dalam mencari cahaya Islam adalah bermula dengan usaha yang dilakukan.

Oleh itu, bagi mereka yang sering beralasan “belum dapat hidayah lagi” ketika ia diajak berbuat baik, ayuh saudara, kita hijrahkan diri kita supaya berusaha membebaskan hati dan jiwa kita ini daripada samar kegelapan kepada cahaya menuju keluasan rahmat Illahi.

Advertisements

1 Comment

  1. kisah Nabi saw membaca doa memohon Umar masuk Islam, menjadi hujah dibolehkan berdoa kpd non-muslim semoga dia masuk Islam…

    kisah Umar membaca ayat Al-Quran juga dijadikan hujah dibolehkan non-muslim membaca ayat Quran (yg ada terjemahan) selagi ia bukan tujuan untuk memburukan Islam..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s