Bila Alam Berbicara

Jepun telah dikejutkan dengan satu gempa bumi berukuran 8.9 skala ritcher yang sekali gus membawa kepada kejadian tsunami dengan ketinggian 10 meter. Walaupun angka korban tidak seteruk peristiwa tsunami di Acheh, namun bahaya tetap menghantui penduduk di Jepun tatkala loji nuklearnya meletup dan dikatakan boleh membawa kepada ancaman bahaya radiasi.

Sugguh menakutkan jika difikirkan akan kesan buruk pencemaran radiasi ini saudara. Ianya akan menyerang kita dalam keadaan kita tidak nampak namun boleh membunuh dalam senyap. Sama ada pencemaran tersebut boleh sampai ke Malaysia atau tidak, hanya Allah sahaja yang tahu kerana Dialah yang Maha Kuasa mengatur perjalanan alam ini.

Sehebat mana pun teknologi manusia, ia masih belum dapat mengelak sebarang teknologi Allah yang datang dari alam sekeliling kita. Jika dahulu hujan adalah rahmat untuk manusia, namun hari ini hujan yang sama menjadi bencana kepada manusia. Kalau dahulu keindahan laut dapat menenangkan hati dan perasaan, namun hari ini dari laut itulah datangnya pukulan yang meranapkan daratan. Manusia yang tidak beriman akan melihat ini hanyalah fenomena alam, hanyalah perkara biasa.Tetapi bagi kita saudara, perkara ini bukan sahaja fenomena alam yang biasa tetapi ia adalah suara alam yang cuba mengkhabarkan sesuatu.

Alam yang kita diami ini tidak akan bermusuh dengan kita. Tiada sebab untuk mereka cari pasal dengan kita. Mereka amat menghormati kita sebagai makhluk Allah yang diangkat sebagai khalifah. Mereka tidak pun berani untuk diberi tanggungjawab bagi menerajui bumi ini kerana tidak sanggup untuk memikul amanah yang diberikan. Namun, manusia yang tabiatnya adalah jahil dan zalim sanggup untuk memikulnya. Firman Allah swt yang bermaksud:

“Sesungguhnya Kami telah kemukakan amanah kepada langit dan bumi serta gunung-ganang, maka mereka enggan memikulnya dan bimbang tidak dapat menyempurnakannya; dan manusia sanggup memikulnya. Sesungguhnya manusia itu amat zalim dan jahil” (surah Al-Ahzab 33:72).

Lantaran itu, Allah swt telah mengutuskan para rasul dan menurunkan kitab sebagai panduan buat manusia. Panduannya lengkap dan bertujuan supaya manusia tidak jahil dan tidak zalim tatkala memimpin alam ini. Namun persoalan besar yang perlu dijawab adalah, apakah panduan ini telah diguna pakai dan sejauh mana panduan ini dihayati dan diteladani?

Dek kerana itulah saudara, tidak hairanlah berbagai kerosakan ke atas muka bumi ini berlaku. Ia berlaku bukan kerana dendam alam kepada kita, tetapi adalah dari punca tangan-tangan manusia yang sudah jauh dari panduan agama. Bila sudah jauh dari agama, manusia akan bertindak umpama orang jahil dan melakukan kezaliman sesuka hati sesama manusia dan juga kepada alam. Nahtijahnya, ia mengundang kemurkaan Allah swt. Firman Allah swt yang bermaksud;

“Telah nampak kerosakan di darat dan di laut disebabkan perbuatan tangan manusia, supaya Allah merasakan kepada mereka sebahagian daripada akibat perbuatan mereka agar mereka kembali ke jalan yang benar” (surah Ar-Rum 30:41)

Ramai orang takut dengan tsunami, gempa bumi, letusan gunung berapi, pencemaran radiasi, banjir besar, tanah runtuh dan sebagainya, namun yang tidak takut buat maksiat, makan rasuah, sebar fitnah, aibkan orang, rosakan alam demi keuntungan, ingkar perintah Allah pun ramai juga diluar sana. Sedarlah, kesemua bencana yang berlaku dihadapan mata kita hari ini saudara adalah bicara alam kepada kita. Mereka hendak khabarkan kepada kita akan bertapa murkanya Allah terhadap manusia yang semakin jauh daripada panduan agama. Walaupun tsunami itu tidak mengapa-apakan kita di sini, tetapi anggaplah ianya sebagai peringatan dari Allah bukan sahaja untuk setiap yang merasainya tetapi juga kepada yang hanya melihatnya.

Mudah-mudahan saudara, kita mengambil pengajaran di atas apa yang berlaku pada hari ini. Mungkin kita selalu sahaja mudah melupakan Allah, tetapi ingatlah satu perkara bahawa; Allah tidak akan pernah melupakan kita. Semoga bencana yang dahsyat ini mampu mengetuk pintu hati kita untuk terus beringat dan berjaga yang kita hidup di bumi bukanlah untuk segalanya tetapi bumi ini hanyalah tempat persingghan bagi mengumpul bekalan sebelum meneruskan perjalanan bertemu Yang Esa.

“Sesiapa mengharap perjumpaan dengan Tuhannya, maka hendaklah dia mengerjakan amal soleh dan janganlah dia menyekutukanNya dengan sesuatu dalam amal ibadatnya” (Surah Al-Kahfi 18:110)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s