Duit Rakyat

Dalam pemerhatian aku, ramai juga pemimpin merasakan seolah-olahnya segala dana dan peruntukan yang mereka salurkan kepada rakyat adalah jasa parti mereka. Sebab itu tidak hairanlah, mereka berjanji dan luluskan projek itu dan projek ini yang kemudiannya pacak papan tanda mengaku projek itu projek parti mereka.

Jika benar projek itu menggunakan tabung atau dana parti mereka, memang tidak salahlah. Tiada siapa pun yang akan bantah. Namun dari apa yang aku tahu, projek itu dibina adalah daripada wang saku kerajaan. Dari mana kerajaan dapat wang saku, sudah tentu dari rakyat yang membayar cukai. Sebab itu saudara, aku tidak hairan kalau mereka boleh bina sekolah, universiti, jalan raya, lebuhraya, jambatan, stadium dan sebagainya kerana sesiapapun yang memerintah pasti boleh membinanya. Bina dengan duit rakyat.

Hendak menilai kepimpinan atau pemerintah seseorang atau sesuatu parti, bukan terletak kepada siapa yang boleh buat sekolah, jalan raya, jambatan dan sebagainya. Tetapi saudara, penilaian itu haruslah menjurus kepada sejauh mana seseorang atau sesuatu parti boleh diberi kepercayaan untuk mengurus duit rakyat dalam sesuatu projek dengan telus, jujur dan berhemah. Kita mahu pilih mereka yang ada idea dan agenda yang paling baik untuk rakyat dalam mengurus negara ini. Kita tidak mahu saudara, pengurusan duit rakyat yang diguna untuk bina stadium tapi runtuh, bina jambatan tapi retak, bina masjid tapi bocor, beli kapal selam tapi tak boleh menyelam.

Oleh hal demikian, sebagai rakyat kita perlu sedar bahawa segala laporan kebocoran, penyelewengan dan ketirisan yang wujud dalam Laporan Ketua Audit Negara saban tahun perlu dipandang serius. Ini kerana, ia melibatkan soal pengurusan duit rakyat yang tidak telus dan amanah. Seperti yang dilaporkan saudara, setiap tahun, secara purata sebanyak RM28 bilion duit rakyat lesap akibat kebocoran dan ketirisan dalam projek kerajaan.

Ini baru satu contoh mudah saudara. Banyak lagi bentuk-bentuk penyelewengan yang berlaku yang saudara boleh ketahui melalui laporan-laporan yang lain. Awal tahun ini, sebuah badan bebas iaitu Global Financial Integrity (GFI) melaporkan bahawa sebanyak RM888 bilion wang haram telah dibawa keluar dari Malaysia daripada tahun 2000-2008. Ada orang pertikai laporan ini. Tapi bagi aku saudara, sama ada benar atau tidak, pihak berwajib WAJIB siasat. Mana tahu, boleh jadi ia melibatkan duit rakyat.

Saudara, dalam mengurus ekonomi, ia mestilah berlandaskan kepada dua prinsip utama iaitu keadilan dan kebajikan. Ini bertepatan dengan gesaan Al-Quran yang bermaksud:

“Sesungguhnya Allah menyuruh (kamu) berlaku adil dan ihsan (berbuat kebajikan)”.(surah an-Nahl 16:90)

Lantaran itu saudara, dalam Islam kita punyai contoh para pemimpin silam yang berjaya mengurus negara dan masyarakat dengan memenuhi dua prinsip ini. Sebagai satu contoh Umar Abdul Aziz, yang terkenal sebagai seorang pemimpin yang begitu teliti dalam soal mengurus duit rakyat. Pernah diriwayatkan bahawa, ketika beliau sedang membuat tugasan kerajaan di dalam sebuah bilik, tiba-tiba datang anaknya mengetuk pintu. Lalu dia membenarkan anaknya itu masuk sambil memadamkan lampu yang dipasang.

Anaknya bertanya;

Mengapa ayahanda memadamkan lampu itu?

Lalu si ayah ini menjawab;

Nyalaan lampu ini adalah untuk tugasanku berkaitan dengan rakyat, adapun kamu datang kerana hal keluarga, maka tiada hak untuk lampu ini dipasang.

Demikianlah saudara gambaran sikap seseorang pemimpin yang begitu sensitif dan amanah dengan hak rakyat. Kita perlu sedar saudara, sikap yang digambarkan tadi adalah cerminan kemurniaan ajaran Islam. Islam telah mengajar kita supaya menghormati hak orang lain dengan berlaku adil dan tahu yang mana halal dan yang mana haram.

Ibnu Khaldun (1332-1406) ketika dilantik sebagai hakim, pernah menyatakan bahawa rasuah boleh berpunca daripada sikap ghairah untuk hidup bermewah-mewah dalam kalangan kumpulan yang memegang kuasa. Wang An Shi (1021-1086), seorang tokoh ekonomi Dinasti Song pernah menyebut bahawa rasuah berpunca dari dua perkara iaitu ‘bad laws’ dan ‘bad men’. Benarlah saudara, masalah rasuah memang sebenarnya bertitik tolak daripada faktor manusia. Seharusnya, manusia yang tamak, boros dan berkepentingan tidak layak untuk diangkat sebagai pemimpin. Sebaliknya, pemimpin yang berakhlak dan tahu halal haram seharusnya dipilih dan dilantik.

Ini kerana saudara, hendak membanteras barah rasuah dalam pemerintahan dan masyarakat bukannya boleh dibanteras sehari dua. Tetapi, ianya memerlukan suatu ‘political will’ yang berterusan dan dibantu dengan penguatkuasaan yang menyeluruh. Seandainya tiada dua elemen ini, janganlah saudara mengharap suatu transformasi untuk membawa negara ini keluar dari kemelut rasuah dan penyelewengan.

“Wahai orang-orang yang beriman, takutlah kepada Allah, dan bersamalah kamu dengan orang-orang yang benar”. (surah at-Taubah 9:119)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s