Berkat Sebiji Epal

Setiap perkara yang kita nikmati hari ini adalah rezeki daripada Allah swt. Jangan kita hanya menganggap makan dan minum sahaja dikaitkan dengan rezeki Allah, malah setiap yang kita miliki dan perolehi hari ini juga adalah rezeki daripada Allah taala. Dapat keputusan yang baik, pasangan yang baik, peluang yang baik, kerja yang baik dan segala yang baik adalah nikmat dan rezeki daripada Allah taala.

Namun saudara, lumrah dalam kehidupan ini, tidak semua antara kita menerima nasib dan peluang yang baik. Ada orang sekadar mampu makan sekali sehari, ada yang gagal dalam peperiksaannya, ada juga yang lingkup perniagaannya dan bermacam lagi kisah duka dan kecewa manusia yang diruntun ujian seumpama itu. Lantaran itu saudara, kita perlu menginsafi dan menyedari bahawa, soal rezeki bukanlah soal yang ditentukan oleh kita. Tetapi, ianya adalah ketentuan daripada Allah taala.

“Katakanlah, sungguh Tuhanku melapangkan rezeki dan membatasinya bagi siapa yang Dia kehendaki di antara hamba-hambaNya. Dan apa sahaja yang kamu sumbangkan, Allah akan menggantinya dan Dialah pemberi rezeki yang terbaik”. (surah Saba’ 34:39)

Apa yang jelas di sini saudara, ternyata persoalan rezeki adalah hak Allah untuk ditentukan kepada siapa yang Allah hendak berikan. Sudah menjadi kemestian bagi kita saudara untuk redha dan syukur dengan pemberian Allah taala itu. Walaubagaimanapun, biarpun rezeki adalah ketentuan Allah, tetapi kita masih lagi diberi pilihan untuk berusaha mencarinya.

“Apabila solat telah dilaksanakan, maka bertebaranlah kamu di bumi, carilah kurniaan Allah dan ingatlah Allah banyak-banyak agar kamu beruntung”. (surah al-Jumu’ah 62:10)

Kalau dapat rezeki saudara, bersyukur dan bertawadhuklah. Kalau tidak dapat sekalipun, janganlah pula berputus asa dan terimalah dengan penuh sabar. Bagi mereka yang dikurniakan rezeki yang lebih, dia diwajibkan akan kefardhuan untuk mengeluarkan zakat. Bukan sekadar itu, dia juga disunatkan untuk bersedekah kepada yang memerlukan. Inilah wajah sebahagian daripada bentuk ekonomi Islam, yang kaya boleh untuk berharta tetapi mestilah sebahagiannya dikongsikan kepada yang miskin. Wang zakat dan sedekah kalau diurus sebaik mungkin, mampu keluarkan umat Islam daripada belenggu kemiskinan.

Di sini saudara, aku ingin berkongsi tentang satu kisah berkenaan dengan kelebihan dalam bersedekah. Pernah satu ketika, Siti Fatimah mengidam untuk makan buah epal. Sebagai seorang suami yang soleh dan penyayang, Saidina Ali berniat untuk menunaikan hasrat isterinya itu. Ketika di pasar, dengan jumlah wang yang terhad, Saidina Ali membeli sebiji buah epal untuk dibawa pulang kepada isterinya.

Dalam perjalanan pulang, Saidina Ali didatangi oleh seorang pengemis yang sudah beberapa hari tidak makan. Oleh kerana terlalu kasihankan pengemis tersebut, maka Saidina Ali memberi separuh daripada buah epal yang dibelinya tadi. Ternyata wajah ceria terukir pada raut muka pengemis tersebut tatkala mampu menikmati makanan itu. Tidak lama kemudian, sekali lagi Saidina Ali didatangi oleh seorang pengemis lain. Kali ini, Saidina Ali berasa serba salah. Kalau diberi separuh lagi epal yang tinggal ini, maka tiada harapanlah isterinya untuk menikmatinya. Tetapi, kalau tidak diberi, bagaimana pula nasib pengemis ini nanti, sedangkan dia lebih memerlukan kerana sudah lama tidak makan.

Dengan hati yang penuh ikhlas dan suci, Saidina Ali membuat keputusan untuk memberikan sahaja buah epal yang tinggal itu memandangkan pengemis tersebut lebih memerlukan makanan. Selepas itu, Saidina Ali berjalan pulang ke rumah dan ingin memohon maaf kepada Siti Fatimah akan ketiadaan buah epal yang diidamkan isterinya itu. Sampai sahaja di rumah, Siti Fatimah menyambut kepulangannya dengan penuh ceria dan gembira. Saidina Ali berterus-terang dan menceritakan segala yang dilalui setelah membeli buah epal di pasar tadi. Bagaimanapun saudara, setelah mendengar cerita suaminya itu, tidak ada sedikit pun berubah wajah Siti Fatimah. Yang ada hanyalah wajah senyuman buat suami yang tercinta.

Apa yang berlaku saudara, Siti Fatimah menceritakan bahawa, sebelum Saidina Ali pulang, ada seorang sahabat telah datang ke rumah. Sahabat tersebut hendak memberi 10 biji buah epal kepada mereka berdua. Saidina Ali tatkala mendengarkan pengkhabaran isterinya itu, tiba-tiba dia teringat akan firman Allah yang bermaksud;

“Barangsiapa berbuat kebaikan, mendapat balasan 10 kali ganda amalnya. Dan barangsiapa berbuat kejahatan dibalas seimbang dengan kejahatannya. Mereka sedikit pun tidak dirugikan”. (surah al-An’am 6:160)

Demikianlah saudara, janji Allah kepada hambanya yang berbuat kebaikan dan kebajikan. Di dalam ayat lain, Allah taala juga berfirman dengan maksud;

“Perumpamaan orang yang menginfakkan hartanya di jalan Allah seperti sebutir biji yang menumbuhkan 7 tangkai, pada setiap tangkai ada 100 biji. Allah lipatgandakan bagi siapa yang Dia kehendaki dan Allah Maha Luas, Maha Mengetahui” (surah al-Baqarah 2:261)

Akhir bicara saudara, bersamalah kita tanamkan iltizam untuk mencari peluang bersedekah di dalam kesempatan hidup ini. Mungkin ada orang bertanya, yang manakah harta kita yang sebenarnya? Maka berdasarkan kepada pemahaman kita sebagai seorang muslim, harta sebenar kita adalah harta yang kita infak dan sedekahkan melalui lebihan rezeki yang diperolehi. Inilah harta sebenar kita di daerah akhirat kelak.

Generosity is giving more than you can, and pride is taking less than you need.

Advertisements

4 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s