Takwa: Mahu Tips?

Tips atau petua selalunya diinginkan manusia untuk melakukan sesuatu perkara dengan kaedah yang paling baik dan seterusnya bagi mendapat hasil yang terbaik. Jika dalam masak-memasak, sudah tentu kita perlukan beberapa tips bagi melazatkan masakan yang dibuat. Jika kita belajar sesuatu, kita perlukan sedikit tips bagi mengingat dan menghafal pelajaran yang diajar agar lekat dalam kepala bukan.

Begitulah dengan hal-hal yang lain, pasti di sana terdapat tips atau petua tertentu yang sekiranya diketahui dan diamalkan, InsyaAllah natijahnya akan memuaskan hati kita. Secara amnya, tips atau petua biasanya diperolehi melalui ilmu dan pengalaman seseorang. Adapun mempercayai perkara tertentu yang kononnya akan menyebabkan sesuatu peristiwa berlaku, itu bukanlah tips, itu khurafat namanya. Salah satu dosa syirik yang tidak akan diampunkan Allah taala (contoh; pakai jersi kuning, Harimau Malaya akan kalah).

Di sini saudara, aku ingin berkongsi sedikit tentang tips yang pernah diwasiatkan oleh Saidina Ali Karamallahu wajhah untuk mencari takwa. Seperti mana yang kita ketahui, Saidina Ali merupakan salah seorang sahabat Rasulullah saw yang memiliki keluasan ilmu dan daya intelektual yang tinggi. Tatkala Saidina Ali ditanya tentang takwa, beliau menyatakan takwa adalah; 

al-khauf minal Jalil (Takut kepada Allah Maha Perkasa)

wal-amal bittanzil (Beramal dengan apa yang diturunkan Allah)

wal-isti’dad li yaumirrahil (bersedia menuju hari dia berangkat kepadaNya)

warridha bil qalil (redha dengan perkara yang sedikit)

Intipati takwa itu sendiri saudara merupakan hasil cetusan rasa takut kita kepada Allah taala. Sudah sewajarnya sifat bagi seorang hamba itu takut dan gerun kepada Tuhan yang menciptakan akan dirinya. Takut di sini bukanlah takut yang akan menjauhi daripadaNya tetapi takut yang semakin mendekati kepadaNya. Kita dekat dengan Allah taala tatkala kita takut untuk melakukan dosa dan kemungkaran yang dilarang seperti kita takut untuk fitnah dan mengumpat, takut untuk terima dan beri rasuah, takut untuk khianat dan menindas, takut untuk jual maruah dan bergaul bebas dan sebagainya.

Saudara, kita juga hampir kepada Allah apabila kita takut untuk tidak membawa bekal amal secukupnya sebelum umur kita diakhirkan. Amal secara umumnya terbahagi kepada dua; amal soleh dan amal maksiat. Yang akan membedakan antara amal itu soleh atau maksiat di sisi Allah, tidak lain tidak bukan, melalui seruan al-Quran dan as-Sunnah seperti mana yang diwahyu dan diilhamkan oleh Allah swt kepada baginda Rasulullah saw.

Ketaatan kita kepada Allah hanya akan dapat diwajahkan melalui ketaatan kita  kepada apa-apa hukum, nasihat mahupun peringatan yang datangnya daripada Allah biarpun perkara itu barangkali tidak dipandang atau disukai oleh manusia lain. Ketika ada manusia mabuk kerana arak dan dadah, berseronok berzina dan berfoya, sesuka hati meragut dan berbunuhan, kita sedayanya cuba menjauhi dan mencegahnya. Bukan sekadar itu, kita juga tetap setia dan komited untuk terus memelihara aurat, bermurah hati bersedekah, menyempurnakan solat 5 waktu, mengimarahkan masjid, bersama perjuangan Islam biarpun di luar sana ada manusia yang tidak peduli dan tidak senang dengan hal-hal beragama.

Islam yang hadir kepada kita hari ini saudara, merupakan satu cara hidup yang lengkap meliputi hal-hal keduniaan dan juga akhirat. Ketika di dunia, Islam akan membimbing kita untuk memilih kebenaran daripada kebatilan. Di akhirat pula, Islamlah yang membawa kita ke syurga bukannya agama, ideologi atau sistem hidup kufur yang lain. Tanyalah sesiapapun di dunia hari ini hatta kepada ahli maksiat sekalipun, pasti mereka mahu ke syurga. Dengan itu, kita harus senantiasa bermuhasabah, sudah memadaikah persediaan yang kita buat selama ini. Apakah kita sudi membiasakan diri berada di majlis-majlis ilmu (yang disebut sebagai taman-taman syurga di dunia) sebelum kita dipersilakan masuk secara rasmi ke dalam syurga di akhirat nanti?

Seperti mana yang saudara ketahui, Islam mempersiapkan jiwa kita untuk bersederhana dalam hidup. Maka, sederhanakanlah diri kita dengan tidak cuai dalam beragama dan tidak pula melampau untuk beragama. Dunia perlu dinikmati sewajarnya dengan pertimbangan akhirat. Selalulah untuk berasa redha dengan nikmat dunia dan kelebihan yang Allah taala kurniakan. Kalau perlu untuk berusaha, berusahalah kerana rezeki itu Allah taala yang menentukan. Jika berjaya, ianya disyukuri, jika gagal sekalipun, terimalah dengan redha.

Demikianlah antara tips yang boleh kita sama-sama fahami dan seterusnya menanam iltizam untuk direalisasikan dalam kehidupan. Mudahan saudara, kita diberikan taufiq dan hidayah dalam usaha memperbaiki mutu amal dan kerja kita dari hari demi hari. Amin. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s