Hendak Seribu Daya

Pepatah Melayu pernah menyebut; ‘Hendak seribu daya, Tidak mahu seribu dalih’. Pepatah ini saudara memberi faham kepada kita bahawa, jika kita hendak atau menghajatkan sesuatu, maka untuk mendapatkannya mestilah disusuli dengan daya usaha yang bersungguh dan berterusan. Bukannya sekadar mencari dalih atau alasan bagi menutup ketidakberdayaan kita bagi mendapatkan sesuatu.

Memanglah realiti yang perlu kita akui dan terima ialah, untuk memperoleh sesuatu, kita tidak akan pernah terlepas daripada perencanaan dan percaturan yang telah ditentukan oleh Allah swt. Namun, itu tidak pula membawa kita kepada suatu ‘consensus’ untuk kita membiarkan sahaja hidup ini berharap kepada takdir semata-mata tanpa merelakan diri yang perlu sentiasa berusaha. Inilah yang diajar di dalam Islam.

Pernah suatu ketika, datang seorang sahabat yang miskin bertemu dengan Rasulullah saw. Sahabat itu meminta kepada baginda Rasulullah saw supaya berdoa memohon kepada Allah swt bagi melepaskan diri dan keluarganya daripada belenggu kemiskinan. Rasulullah saw seperti mana yang kita ketahui adalah kekasih Allah. Doa Nabi saw yang mana yang tidak pernah diperkenankan oleh Allah swt. Sungguhpun begitu, Rasulullah saw menolak permintaan sahabat yang miskin tadi dengan baik dan sebaliknya, Rasulullah saw menghadiahkan dua ekor kambing untuk sahabat yang miskin ini untuk diternak. Dengan ternakan kambing ini diharapkan supaya kehidupannya akan berubah suatu hari nanti melalui hasil ternakan yang akan berkembang biak.

Inilah perkara yang hendak diajarkan oleh baginda Rasulullah saw. Jika kita inginkan sesuatu, bukanlah doa jawapan tunggal untuk mendapatkannya. Tetapi, doa yang disertakan usaha sebagai ikhtiar kita, dan kemudian bertawakal kepada Allah, kerana kita sepenuhnya menyakini bahawa setiap sesuatu itu datangnya daripada Allah swt.

Demikianlah juga saudara sikap yang ditunjukkan oleh sahabat Nabi saw yang bernama Abdul Rahman bin Auf. Ketika peristiwa hijrah umat Islam daripada bumi Mekah ke Madinah, Nabi saw telah mempersaudarakan golongan muhajirin dengan golongan ansar. Kesan program persaudaraan ini telah sedikit sebanyak membantu golongan muhajirin yang berhijrah sehelai sepinggang. Banyak bantuan dan pertolongan diberikan oleh golongan ansar dengan semangat persaudaraan yang utuh.

Walaubagaimanapun, berlainan keadaannya dengan Abdul Rahman bin Auf. Biarpun beliau ditawarkan bantuan berbentuk harta benda, bahkan bukan itu sahaja, sahabat ansarnya turut rela menceraikan salah seorang isteri jika beliau memerlukan isteri. Namun, beliau menolaknya dengan baik dan hanya ingin meminta satu pertolongan sahaja, iaitu tunjukkan kepadanya di mana terletaknya pasar. Kita semua sedia maklum bahawa Abdul Rahman ketika di Mekah merupakan seorang usahawan dan ahli perniagaan yang cukup berjaya. Dek kerana mendapat perintah Allah dan Rasul untuk berhijrah, maka beliau mengambil keputusan untuk meninggalkan perusahaan perniagaannya di sana bagi menyahut seruan hijrah. Suatu pengorbanan saudara yang jelas untuk mempertahankan akidah yang diimani.

Di mana-mana pun kita boleh bisnes kerana bisnes itu wujud dan boleh diwujudkan di mana-mana selagi ada tekad dan kemahuan. Barangkali itulah prinsip Abdul Rahman bin Auf. Biarpun terpaksa berpatah semula untuk memulakan perniagaan seperti mana beliau mula-mula berniaga di Mekah dahulu, ia bukanlah sesuatu yang memalukan tetapi merupakan suatu cabaran yang perlu diterokai bagi membina empayar perniagaan yang jauh lebih baik daripada apa yang pernah dimilikinya. Hendak menuju matlamat seumpama itu, petuanya pastilah usaha disamping kebijaksanaan (ilmu) dan tawakal kepada Allah swt.

Bercakap tentang hijrah dan tekad Abdul Rahman bin Auf dalam dunia perniagaan pada masa itu, ianya juga mengingatkan aku tentang sejarah orang cina. Seperti mana yang kita ketahui, secara amnya orang cina cukup sinonim dengan dunia perniagaan. Jaringan komuniti mereka bukan sahaja berlegar dalam persekitaran negara China sahaja, malah jaringan komuniti mereka melata ke seluruh pelusuk dunia. Orang kata, ke mana-mana pergi pun, di sana pasti ada komuniti cina yang berkecimpung dengan perniagaan. Buktinya, di kebanyakan negara pasti di dalamnya wujud satu kawasan penempatan yang dinamakan “Chinatown”

Di dalam buku Chinese Among Others (2008) merakamkan sejarah orang cina dalam emigrasi mereka dalam negara dan migrasi mereka ke luar negara. Tindakan migrasi atau penghijrahan mereka ini tidak lain tidak bukan sudah pasti mempunyai tujuan matlamat tertentu yang perlu mereka usahakan.

“The preferred strategy was to maintain family income, without abandoning the family’s base in farming, by sending excess male labor to work elsewhere. In some cases, a man might seek a living overseas by boarding ship at maritime trading port such as Guangzhou, Macao and Xiamen”.

Di dalam buku Rahsia Bisnes Orang Cina (2007) pula menyebut tentang kejayaan beberapa tokoh perniagaan cina yang bermula dari bawah dan kemudiannya memperkembangkan perniagaan tersebut sehingga ke hari ini. Antaranya mendiang Tan Sri Loh Boon Siew, pengedar tunggal motosikal Honda. Beliau berumur 12 tahun ketika mula-mula sampai ke Tanah Melayu. Sejak itu beliau gigih menyimpan wang melalui upah sebagai mekanik dan mencuci bas.

Setelah cukup wang simpanannya, beliau membuka bengkel sendiri. Dengan membuka bengkel sendiri, beliau percaya, beliau akan mendapat kemahiran berniaga melalui pengalaman yang seterusnya berkeupayaan untuk meluaskan perniagaannya itu. Pada suatu hari, syarikat Honda ingin menawarkan seorang ahli perniagaan berketurunan arab hak francais motosikal Honda. Namun, ianya ditolak oleh ahli perniagaan tersebut kerana tidak yakin motosikal Honda boleh dijual kepada penduduk Tanah melayu pada waktu itu.

Peluang tersebut tidak dilepaskan oleh Boon Siew. Beliau memberanikan diri menjual bengkelnya semata-mata ingin membeli hak francais yang ditawarkan itu. Ternyata strategi berani Boon Siew membuahkan hasil apabila motosikal Honda mendapat sambutan yang menggalakkan daripada penduduk tempatan. Ini menjadikan beliau seorang ahli perniagaan yang tersohor dan terkaya di negara ini pada waktu itu.

Demikianlah saudara beberapa contoh kejayaan manusia yang memiliki seribu daya bukannya seribu dalih. Sejarah melayu juga tidak kurang hebatnya dalam hal perniagaan dan perdagangan. Jika tidak, mana mungkin Melaka berupaya muncul sebagai perlabuhan utama dan terpenting di rantau ini dan ianya tidak mustahil untuk orang melayu muslim hari ini bangkit semula dengan mengambil iktibar daripada kejayaan bangsa-bangsa yang berjaya. Jadikanlah diri kita sebagai bangsa yang mahu seribu daya untuk berhijrah dari sudut sikap, pemikiran dan daya usaha demi suatu perubahan yang lebih baik.

“Sesungguhnya orang-orang yang beriman, dan orang-orang yang berhijrah dan berjihad di jalan Allah, mereka itulah yang mengharapkan rahmat Allah. Dan Allah Maha Pengampun Maha Penyayang,” (surah al-Baqarah 2:218).  

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s