Menangkan Yang Positif

“Dialah yang mengutus RasulNya dengan membawa petunjuk dan agama yang benar, untuk memenangkannya di atas segala agama (ajaran) meskipun dibenci golongan musyrik” (Surah as-Saff 61:9)

Di dalam hidup seorang muslim, sudah pasti kita mahukan supaya hidup kita itu sebolehnya sejajar dengan apa yang telah diajar dan dibimbing oleh Islam. Maka, tiada lain rujukan kita saudara melainkan Al-Quran dan As-Sunnah. Barangkali kita bukanlah golongan muslim yang mampu mengusai keseluruhan Al-Quran dan juga As-Sunnah. Di sana, untuk kita belajar memahami dan belajar melaksanakan, Allah swt mengutuskan kita Rasulullah saw yang menjadi ‘uswatun hasanah’ kepada kita.

Rasulullah saw juga adalah manusia seperti kita. Bezanya, Rasulullah saw bersifat maksum iaitu terhindar daripada melakukan dosa yang tidak ada pada kita sifat seumpama itu. Oleh kerana Rasulullah saw itu manusia bukannya malaikat, maka Baginda saw juga akhirnya wafat untuk kembali kepada Allah. Yang tinggal kepada kita hanyalah perjuangan Rasulullah saw dalam menegakkan sistem hidup Islam.

Persoalannya saudara, siapa yang hendak meneruskan perjuangan yang ditinggalkan itu?

Jawabnya kitalah. Kalau bukan kita yang bergelar muslim hari ini, siapa lagi yang hendak kita harapkan. Tetapi, apakah kita layak untuk membantu dan mendukungi perjuangan Islam ini sedangkan kita masih belum sepenuhnya mendalami isi Al-Quran dan as-Sunnah. Sebenarnya, itu bukanlah alasan saudara untuk tidak bersama Islam. Ini kerana, di dalam mana-mana komuniti muslim, di dalamnya sudah pasti ada golongan ulama yang mendalami Islam. Merekalah rujukan kita dalam hal ehwal agama.

Ulama digelar sebagai warisatul anbiya iaitu pewaris Nabi saw. Sungguhpun demikian, status ulama tetap tidak sama dengan status nabi. Cuma, golongan inilah yang mewarisi ilmu-ilmu Islam yang ditinggalkan nabi saw. Golongan ulama diharapkan menjadi rujukan dan seterusnya membimbing masyrakat kepada kebenaran Islam. Saudara, jika kita imbas sejarah kemasukan Islam ke Tanah Melayu, ianya dikaitkan dengan aktiviti perdagangan yang rancak berlaku di zaman Kesultanan Melayu Melaka. Kemasukan pedagang dan ulama dari Tanah Arab telah membuka lembaran dakwah kepada komuniti melayu waktu itu untuk memeluk Islam termasuklah golongan elit pemerintah.

Sejak dari itu, Islam berkembang dengan meningkatnya jumlah mereka yang telah memeluk islam. Islam diajar di mana-mana termasuklah di dalam Istana raja. Ramai ulama-ulama dijemput untuk mengisi program-program agama bagi memantapkan kefahaman Islam dalam kalangan pemerintah dan rakyat. Tidak pastilah saudara, jika waktu itu sudah ada sistem permit dan tauliah untuk berkuliah atau bertazkirah. Ini kena tanya pakar sejarahlah.

Kesan daripada kepesatan perkembangan ilmu Islam, maka berlakulah asimilasi Islam secara praktikal. Undang-undang syariah dijadikan rujukan dalam menggubal Hukum Kanun Melaka dan Undang-Undang Laut Melaka. Ketika berperang menghadapi musuh dari Siam, Bendahara Tun Perak mencontohi taktik dan strategi tentera Islam zaman Rasulullah saw dengan memasang banyak obor-obor api pada waktu malam. Strategi ini berjaya apabila tentera Siam berpatah balik kerana menyangka jumlah tentera Melaka terlalu ramai untuk mereka hadapi. Selain itu, Sultan Alauddin Riayat Syah mencontohi Khalifah Umar al-Khatab yang gemar meronda pada waktu malam bagi mengetahui kehidupan rakyatnya. Ini sebahagian daripada banyak contoh-contoh yang menjadi bukti sejarah perkembangan Islam pada zaman itu.

Itu zaman dahulu saudara. Bagaimana dengan realiti hari ini? Adakah program-program seruan dakwah yang wujud hari ini sudah memadai?

Saban hari kita mendengar pelbagai isu permasalahan masyarakat. Di sana-sini pembunuhan. Seolah-olah tiada nilai nyawa seseorang. Jika semalam ada kes perompakan, hari ini pun barangkali ada. Semacam perompakan, ragut dan mencuri adalah salah satu kerjaya pilihan. Isu buang bayi seperti sudah tidak ada kesudahan. Kucing lebih berperikemanusiaan berbanding manusia-manusia yang rakus ini. Penagihan dadah tidak payah cakaplah. Dulu, kini dan nauzubillah selamanyakah masalah ini hendak berterusan.

Kalau hendak menunding jari. Semua pihak ada salah silapnya. Maka daripada menunding jari, mari kita sama-sama bermuhasabah tidak kira apa kedudukan atau darjat kita. Setiap daripada kita mempunyai tanggungjawab untuk mengubah realiti yang kita lihat hari ini. Antaranya pada pandangan aku ialah;

Kuliah-kuliah mahupun tazkirah di masjid dan surau perlu diperhebatkan dengan melahirkan tokoh-tokoh ulama dan pendakwah yang berkaliber yang boleh menggamit orang datang. Jika seseorang tokoh itu boleh memberi syarahan agama yang selari dengan Islam dan  mampu menarik minat orang datang mendengar, janganlah dihalang dan didakwa. Khutbah-khutbah jumaat yang dihadiri ratusan dan ribuan jemaah  setiap minggu pula perlu diperkemaskan cara penyampaiannya melalui akademi khas disamping diselit dengan ajakan konsisten supaya jemaah ke masjid untuk bersolat dan menuntut ilmu agama. Jadikan masjid sebagai pusat rujukan masyarakat yang memerlukan bimbingan dan bantuan lain.

Pelik sungguh, kita memiliki pusat zakat yang gah bangunannya, namun masih ada umat Islam yang menagih bantuan daripada pihak lain. Puncanya, pusat zakat tahu kutip tetapi bila nak agih, tak sampai. Jika di masjid ada kaunter pungutan zakat setiap kali Ramadhan, maka di masjid jugalah pusat untuk agihannya pula. Jadikan masjid sebagai agen pusat zakat dan rujukan orang miskin yang memerlukan pada bila-bila masa.

Tidak cukup dengan dakwah di masjid, dakwah turut perlu diperluaskan biar sampai kepada individu. Penghasilan klip-klip video kreatif berunsurkan dakwah boleh disebarluaskan. Uploadkan video-video ini ke facebook, twitter dan youtube supaya generasi ‘internet’ menontonnya. Jika ada pertandingan video pendek tentang kemerdekaan, maka adalah lebih baik jika video pendek berunsurkan dakwah dipertandingkan bagi memupuk bakat-bakat seni yang dibaluti dengan roh dakwah.

Masyarakat hari ini tidak terlepas daripada menonton tv. Di dalam program tv ada yang positif dan ada juga yang negatif. Maka menjadi tanggungjawab untuk memperbanyakkan perkara positif dalam rancangan tv. Pasti menarik seandainya tv yang ditonton dipenuhi dengan rancangan dam iklan-iklan yang condong kepada seruan kebaikan. Iklan-iklan ini boleh direalisasikan sebagai salah satu bentuk ‘Cooperate Social Responsibility’ antara media dan syarikat-syarikat besar yang dipimpin muslim.

Hari ini ramai pihak terlibat dengan pelbagai kempen. Ada kempen kesedaran kesihatan, kempen tidak guna beg plastik, kempen anti-rokok dan sebagainya. Apa kata, kita perkenalkan pula kempen nilai-nilai Islam secara besar-besaran di peringkat nasional. Paling tidak, sebagai contoh, cuba buat Kempen Hargai Auratmu. Semua program diskusi di Tv dan radio boleh melibatkan diri. Jemputlah pendakwah-pendakwah yang professional untuk memberi penerangan disamping beberapa personaliti bagi menceritakan pengalaman mereka bertudung. Iklankan perihal kewajipan menutup aurat ini di dalam media dalam tempoh tertentu. Sebarkan risalah di tempat tumpuan umum di samping melalui penerangan dalam khutbah jumaat.

Adakan juga karnival di setiap negeri secara roadshow yang menghimpunkan pelbagai busana muslim dan  muslimah (yang betul-betul tutup aurat), forum perdana, konsert kesenian Islam dan demonstrasi pemakaian tudung yang betul biarpun dilihat berfesyen. Selain daripada itu, laksanakan juga kempen-kempen peringkat nasional lain seperti Program Masjid DiHatiku, Program Islam For All, Program Syoknya Solat, Program IQRA’ (kempen baca dan faham al-quran), Program Keluarga Sakinah dan sebagainya secara menyeluruh dan meluas dengan kerjasama pelbagai pihak.        

Dan kita sebagai orang awam pula, perlu memastikan kita termasuk dalam golongan yang akan sedia menyokong apa sahaja program-program dakwah untuk semua tidak kira apapun platform dan mediumnya. Jika harta dilarang untuk berlegar-legar pada kelompok tertentu, inikan pula ilmu dan kefahaman agama amat perlulah untuk disebarluaskan untuk ianya sampai pada setiap individu, bukannya mengesklusifkannya pada golongan tertentu sahaja.

Mudahan, apabila masyarakat benar-benar disampaikan kepada mereka ajaran Islam yang sebenar, seterusnya dengan kefahaman mereka beramal, InsyaAllah setiap masalah yang timbul hari ini ada jalan keluarnya. Namun, jika usaha dakwah sudah disebarluaskan secara konsisten dan bersungguh, tetapi pada waktu itu masih lagi ada umat yang melanggar batasan-batasan tertentu, tiada sebab untuk tidak dikuatkuasakan hukuman syariah yang perlu diadili melalui proses perundangan. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s