Mohonlah Petunjuk Itu

Setiap hari yang kita lalui saudara pasti akan memerlukan kita untuk memilih. Tidak kiralah apa jua yang hendak kita lakukan dan apa jua keadaan dan situasi yang dihadapi. Kita tidak akan terlepas daripada persoalan memilih sama ada melibatkan soal yang besar mahupun hanya soal-soal yang kecil.

Lantaran itu, amatlah perlu bagi kita sebagai hamba Allah yang kerdil untuk memohon dan berdoa kepadaNya agar diri kita sentiasa dipermudahkan dalam membuat keputusan dan ditunjukkan pilihan yang terbaik. Saudara, mengapa petunjuk itu penting?

Jika diamati diari kehidupan kita selama ini, kita telahpun diprogramkan untuk senantiasa memohon petunjuk atau hidayah daripada Allah taala. Setiap pagi kita akan bangkit untuk mendirikan solat subuh. Di dalam solat subuh mengikut mazhab Syafei, kita akan membaca doa qunut. Di dalam bacaan tersebut, kita akan membaca doa antaranya yang bermaksud:

“Ya Allah, berilah aku petunjuk sebagaimana orang-orang yang telah engkau beri petunjuk, Berilah kesihatan (afiat) sebagaimana orang-orang yang telah engkau beri kesihatan……..”

Ternyata, soal hidayah atau petunjuk didahulukan dalam doa qunut dan diikuti dengan doa untuk kesihatan, pimpinan dari Allah, keberkatan nikmat dan dijauhkan daripada kejahatan. Selain daripada itu, kita juga memohon petunjuk daripada Allah melalui bacaan al-Fatihah ketika setiap kali solat. Sekurang-kurangnya, sebanyak 17 kali kita memintanya kepada Allah setiap hari.

“Tunjukanlah kami jalan yang LURUS, yakni jalan mereka yang engkau beri nikmat kepadanya, bukan jalan mereka yang engkau murkai dan bukan pula jalan mereka yang sesat” (surah al-Fatihah 1:6-7)

Menurut Syeikh Said Hawa di dalam kitab tafsirnya, Al-Asas fit Tafsir menyatakan; hidayah ke jalan yang lurus tidak akan berhasil kecuali dengan pemberian Allah. PemberianNya pula tidak akan diperolehi melainkan orang yang berhajat sahaja. Dan tanda sesorang itu berhajat ialah dia meminta pertolongan dengan doa ini.

Sebab itu saudara, jika solat yang kita dirikan setiap hari ini dilakukan dengan sempurna dan penuh penghayatan, maka ia sebenarnya mampu mendidik kita untuk cenderung kepada kebenaran dan mencegah diri daripada perbuatan mungkar. Ibadah yang disuruh di dalam Islam tiada lain sebenarnya hendak mentarbiyahkan kita supaya taat kepada Allah.

Kita rukuk dan sujud di dalam solat dengan harapan supaya kita turut rukuk dan sujud kepada Allah dalam setiap apa yang kita lakukan di luar solat. Begitulah ibadah-ibadah lain seperti puasa, zakat dan haji. Sebagai contoh di dalam ibadah haji, umat Islam yang beribadah haji antaranya perlu melontar jamrah. Lontaran jamrah itu sebagai simbolik membenci syaitan yang mahu menyesatkan kita melalui dorongan nafsu jahat. Mudahan dalam ibadah tersebut menjadikan kebencian itu, memberi kesan supaya kita kembali kepada Allah dan hukum Islam.

Ketaatan kepada Allah juga telah menyebabkan nabi Ibrahim as sanggup untuk mengorbankan kasih terhadap anaknya iaitu nabi Ismail as tatkala mendapat perintah daripada Allah untuk menyembelih anak tunggalnya ketika itu. Bukan kepalang perintah ini hendak dipikul oleh Ibrahim as. Namun, kasih kepada Allah yang ada pada Ibrahim melebihi kasih terhadap anaknya. Siti Hajar, ibu kepada Ismail as, hanya mampu akur dengan tindakan suaminya atas kerana perintah itu adalah daripada Allah swt. Begitu juga Ismail as, sebagai anak yang soleh, dia merelakan dirinya dikorbankan andai itulah perintah daripada Allah.

Walaupun kita menyambut Hari Raya AidilAdha setiap tahun dan kisah ini diulang-ulang untuk diceritakan, namun masih ada diluar sana seorang bapa yang berkali-kali menyuruh anak-anaknya menunaikan perintah Allah untuk bersolat. Tetapi, masih ramai lagi antara mereka yang degil untuk bersolat. Begitu juga dengan suami tatkala menyuruh isterinya agar melaksanakan perintah Allah untuk berhijab, namun ramai juga antara mereka yang enggan dan terus mendedahkan aurat biarpun sudah berkorban lembu dan menunaikan haji.

Perkara ini sekiranya berlaku menunjukkan jauhnya kita daripada Islam. Jauhnya kita daripada sikap dan akhlak para rasul dan golongan solihin bila mana mendengar perintah Allah. Perintah untuk bersolat atau untuk menutup aurat kalau hendak dibandingkan dengan perintah berkorban nabi Ibrahim as, jauh lebih hebat dan mencabar perintah berkorban nabi Ibrahim as.

Oleh itu saudara, marilah kita sama-sama senantiasa memohon petunjuk daripada Allah supaya diri serta keluarga kita dapat memilih pilihan-pilihan yang terbaik pada pandangan Allah. Mintalah bantuan dan pertolongan daripada Allah dalam usaha untuk mendapat taufik dariNYA agar kita tetap teguh dengan jalan Islam yang lurus dan dijauhkan pula daripada tergolong dalam golongan zalim dan fasik. Ini kerana, dua golongan seperti inilah yang tidak akan pernah mendapat petunjuk dan hidayah daripada Allah.

“Dan Allah tidak memberi petunjuk kepada golongan fasik” (surah al-Ma’idah 5:108)

“Allah tidak memberi petunjuk kepada golongan zalim” (surah ali-Imran 3:86)

Akhir bicara saudara, kita tiada cara lain untuk selamat di dunia mahupun di akhirat melainkan kita berada di dalam jalan petunjuk yang lurus. Untuk berada di jalan yang lurus tersebut, Allah telahpun sediakan kepada kita jawapannya.

“Dan hendaklah kamu abdikan diri kepada KU, Inilah (sebenar-benarnya) jalan yang LURUS” (surah Yaasin 36:61 )

Advertisements

2 Comments

  1. istiqamah enta menulis yer..masyaAllah..bagusnye.
    ana teringin nak menulis tapi kekurangn talent..pokcik sabri ada tanya enta, din n munib cmne la ni?dia cakap terimbau nostalgia lama bila org berkata pasal antum..as sabiqun al awwalun=)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s