Cerita Lembu

Kecoh satu Malaysia cerita tentang lembu. Skandal ini bermula tatkala laporan ketua audit negara dihebahkan kepada umum. Skandal kali ini melibatkan dana rakyat bernilai RM250 juta kepada pihak yang tiada kepakaran dan pengalaman langsung dalam ternakan feedlot. Jika kita melihat tujuan projek ternakan lembu secara feedlot ini, apatah lagi melibatkan pengeluarannya yang berskala besar, ianya cukup baik dan murni khususnya bagi meningkatkan pengeluaran daging lembu tempatan. Ini sekaligus berkeupayaan memenuhi “40% self-sufficiency” keperluan daging lembu negara.

Tetapi sebaliknya berlaku. Macam-macam cerita yang keluar. Lembu masuk ‘kondo’lah, lembu naik Mercedes, dan bermacam-macam lagi. Apapun saudara, di dalam negara yang di dalamnya mendukungi prinsip demokrasi, pemerintah perlu berlapang dada menerima teguran dan kritikan rakyat. Rakyat berhak mengetahui status projek ini yang dikatakan rugi RM 7 juta (tahun 2008) dan RM11 juta (tahun 2009). Debat antara Rafizi (PR) dan Khairy (BN) sememangnya dinantikan bagi rakyat mengetahui isu ini dari sudut pro dan kontranya. Tidak perlulah isteri tauke lembu feedlot RM250 juta ini hendak singsing lengan kononnya menyerang peribadinya. Sedangkan yang dikritik, adalah cara urus tadbir dan pengurusan projek ini yang memerlukan pertangungjawaban.

Perternak Lembu Contoh

Ketika aku di tahun akhir pengajian “degree” tempoh hari. Aku bersama rakanku, Nozulaidi berkesempatan untuk menemuramah seorang perternak lembu yang berjaya di Terengganu. Temuramah ini dirangka bagi menyiapkan tugasan ‘Marketing Plan’ yang diberikan pensyarah. Perternak berjaya itu ialah Ismail Muhammad atau lebih dikenali oleh masyarakat setempat sebagai Pok We. Hasil keringat beliau dalam perusahaan ternakan lembu ini sejak muda, telah membolehkan beliau menubuhkan syarikat Ismail Muhamad Enterprise yang memfokuskan pengeluaran lembu dan penghasilan makanan silage daripada rumput napier.

Hari ini, Pok We tidak keseorangan membangunkan syarikat tersebut, beliau dibantu oleh anak-anaknya yang sememangnya diberikan pendedahan dari awal dalam hal ehwal ternakan dan makanan silage. Pok We berkepakaran melakukan teknik ‘artificial insemination’ untuk ‘breeding programme’ dan adakalanya dijemput oleh Jabatan Verterinar untuk memberi ceramah dan seminar tentang pengalamannya yang luas dalam ternakan lembu dan penghasilan rumput silage.

Kini jumlah lembu yang diternak oleh Pok We kira-kira 400 ekor. Kadang-kadang beliau terpaksa mengimport dari Thailand bagi memenuhi permintaan tempatan khususnya menjelang Hari Raya Qurban. Beliau juga memiliki kebun rumput napier seluas kira-kira 100 ekar di tanah miliknya di sini dan 200 ekar lagi di Tapah, Perak dan Kulim, Kedah. Pernah dulu rakan-rakanku, Anas, Mohiddin dan termasuklah Nozulaidi berpraktikal di sini. Menurut rakanku, budaya kerja Pok We dan anak-anaknya sememangnya boleh dipuji. Mereka begitu komited dan bersungguh membangunkan perusahaan mereka.

Di samping itu, dengan keuntungan yang diperolehi, mereka pernah menaja satu rombongan melibatkan orang-orang kampong ke Kuala Lumpur. Setiap peserta rombongan diberikan pula elaun makanan disepanjang program tersebut. Adakalanya pula, mereka menjual daging di tepi jalan besar sambil menghadiahkan bubur lambok kepada pelanggan-pelanggan yang datang membeli daging terutamanya ketika bulan Ramadhan. Mengikut rakanku lagi, sepanjang mereka berpraktikal, Pok We tidak pernah lekang memberi nasihat dan berkongsi apa sahaja tentang perusahaannya.

Bagi aku, Pok We adalah salah satu contoh orang melayu yang berjaya dalam perniagaan ternakan lembu dan penghasilan rumput silage. Biarpun pengeluarannya dalam skala yang kecil pada mulanya, tetapi berkat usaha dan kegigihannya, hari ini Pok We, seorang yang buta huruf sebenarnya, telah berjaya keluar daripada kelompok masyarakat luar bandar yang miskin. Perternak-perternak seperti Pok We inilah seharusnya diberikan tumpuan oleh pihak kerajaan sekiranya mahu membantu meningkatkan pengeluaran daging lembu memandangkan beliau mempunyai kepakaran dan pengalaman yang cukup luas dalam bidang ternakan ini. Diharapkan Pok We dan anak-anaknya dimurahkan rezeki oleh Allah dan terus berjaya di tahun-tahun yang mendatang.

Lembu Tidak Boleh Kawal Lembu  

Lazimnya, masjid tempat aku selalu solat jumaat akan mengadakan slot tazkirah ringkas sebelum azan zohor. Dalam tazkirah tersebut, ustaz itu membuat satu analogi. Katanya, lembu tidak akan mampu untuk mengawal atau menjaga lembu-lembu lain. Memang benar, seekor lembu tidak akan mampu membina sendiri kandang ‘feedlot’nya atau memproses makanan dedak mahupun silage. Yang boleh membinanya dan memprosesnya hanyalah manusia sebagai tuan kepada lembu-lembunya.

Begitu halnya dengan manusia. Sehebat mana pun manusia, kita tidak akan berkeupayaan mencipta bumi sendiri, langit sendiri mahupun oksigen yang kita hirup setiap hari. Hari ini, macam-macam kejahatan dan kezaliman manusia di sana sini sehinggakan manusia tidak mampu mengawal manusia lain sungguhpun pelbagai pendekatan dilaksanakan. Yang boleh mengawal dan Maha Tahu mengawal manusia hanyalah Allah, pencipta manusia dan segala yang ada dunia ini. Sebab itulah, Allah taala berikan kita agama sebagai panduan untuk kita patuh bagi memakmurkan dunia hari ini. Allah lebih mengetahui tentang segala apa yang diciptanya kerana Dialah Tuhan kita. Tidak yakinkah?

Teruk Daripada Lembu

Akhir sekali saudara, antara kelebihan twitter ialah kita boleh mengetahui ‘trend’ yang popular dalam kalangan pengguna. Aku cuba menjejak trend #lembu. Ternyata ramai juga yang tweetnya menyebut perihal lembu. Selain tweet-tweet tentang skandal lembu, ada juga seorang pengguna twitter menulis antaranya yang aku ingat;

Lembu: Di mana tuan tidur?

Tuan: Di atas tilam yang empuk.

Lembu: Tak sama dengan saya tidur (Tiba-tiba azan berkumandang). Tuan ni bersolat tak?

Tuan: Hehe..tidak..

Lembu: lol..yang ini memang sama macam  aku hehe (bisiknya di dalam hati)

Kalau manusia yang disuruh Allah untuk bersolat, berzakat, berhukum dan sebagainya tetapi enggan melaksanakannya, samalah seperti lembu yang memang tidak ada tanggugjawab (takhlif) yang perlu dipikul. Tetapi, sekurang-kurangnya, lembu tidak pernah ambil rasuah dan menyeleweng. Kalau ada manusia yang rasuah dan menyeleweng, teruklah dia berbanding dengan lembu.

“Dan sesungguhnya, kami jadikan isi neraka jahanam kebanyakannya terdiri daripada jin dan manusia, mereka memiliki hati, tetapi tidak memahami (ayat-ayat Allah) dengannya, dan mereka memiliki mata, tetapi tidak melihat (tanda kekuasaan Allah) dengannya, dan mereka memiliki telinga, tetapi tidak mendengar (peringatan dan suruhan Allah) dengannya, mereka itu seperti haiwan ternak, bahkan lebih sesat lagi”. (surah al-A’raf 7:179)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s