Hidup Biar Berkat

Menarik bila mendengarkan pengalaman rakan-rakan yang telah pun berkerjaya. Ternyata pengalaman semasa berkerja walaupun masih baru, berbeza jika dibandingkan dengan apa yang kita lalui semasa berlajar dahulu.

Perbezaan itu boleh dilihat melalui suasana berkerja, ada rakan sekerja yang agak sebaya dan yang sudah berumur dalam peringkat mak ayah kita pun ada. Di sini, cabaran untuk saling menghormati dan berkerja sebagai satu ‘teamwork’ perlu ditempuhi dengan keterbukaan dalam meraikan kepelbagaian rakan-rakan sekerja. Sebagai pekerja juga, mereka tidak akan terlepas daripada proses penilaian daripada majikan. Di mana-mana pun, penilaian ini penting bagi memastikan setiap kakitangan berada dalam tahap kompetensi yang dikehendaki dan seterusnya memberi peluang kepada majikan untuk mengenal pasti potensi para pekerjanya.

Sebab itu ada orang berkata; As a student, you will be evaluated by your lecturer only at a particular time, but as a worker, you will be evaluated by your employer at any time.

Itulah antara cabaran yang harus ditempuhi oleh mana-mana pekerja. Cabaran yang bukan sahaja dalam usaha menyiapkan tugasan yang diberi, bahkan cabaran untuk menghasilkan output kerja yang berkualiti dan bermutu seperti yang dikehendaki majikan ataupun organisasi.

Walaubagaimanapun saudara, terdapat lagi cabaran lain yang mungkin tidak sekuat dengan apa yang pernah kita alami semasa belajar dahulu. Cabaran bagi menyiapkan apa-apa tugasan yang diberi barangkali sudah biasa kita alami sebagai pelajar dulu, bezanya mungkin dalam skop dan cara tugasan tersebut dilaksanakan. Jadi saudara, apa sebenarnya cabaran lain yang dimaksudkan itu?

Cabaran Integriti

Cabaran yang dimaksudkan itu adalah cabaran integriti. Di dunia akademik dan pengajian, tidaklah terlalu sukar isu-isu integriti untuk kita hadapi. Cabaran integritinya hanya berkisarkan tentang isu-isu ‘copy and paste’, plagiat, ponteng kuliah, meniru semasa peperiksaan dan sebagainya. Kebanyakan mahasiswa di IPT boleh dikatakan masih mampu menjauhi isu-isu seumpama itu kerana kes-kes melibatkan perkara tersebut tidak terlalu serius. Bukan tidak ada langsung, tetapi jumlahnya masih terkawal.

Berbanding dengan sektor pekerjaan, sama ada di sektor awam mahupun di sektor swasta, cabaran integriti cukup mencabar khususnya yang berkaitan dengan pengurusan. Bagi mereka yang mahu mempertahankan integriti dirinya, sudah pasti mereka akan merasakan bertapa mencabarnya untuk menghadapi suasana korup yang mengepung dirinya. Namun, bagi mereka yang tidak mempedulikan isu integriti, mereka berpendirian bahawa inilah peluang untuk mencipta kemewahan hidup atau ‘lubuk untuk mendapat kekayaan’.

Ada seorang sahabat aku. Kini beliau bertugas di sebuah syarikat kontraktor yang besar. Dengan kelulusan ijazah, beliau diterima bekerja di situ untuk menguruskan hal-hal berkaitan pengurusan yang melibatkan bidang pendawaian elektrik di sesuatu projek kendalian syarikat. Biasanya, kontraktor kelas tinggi ini akan buka tender kepada kontraktor-kontraktor kecil untuk menyiapkan projek pemasangan dan pendawaian.

Apa yang perlu beliau lakukan hanyalah memastikan segala projek yang telah dianugerahkan tender atau yang telah di’sub’kan kepada kontraktor lain dijalankan mengikuti spesifikasi yang ditetapkan. Di samping itu, syarikat juga memerlukan barang-barang tertentu daripada pembekal-pembekal yang terpilih.

Ketika sama-sama terlibat dalam program Qurban sebagai petugas tempoh hari, tatkala aku bertanyakan akan perihal tugas dan skop kerjanya, beliau menggambarkan serba sedikit tentang itu di samping beberapa cabaran integriti yang datang menerkam dari segenap penjuru.

Sepanjang bulan Ramadhan menurutnya, hampir setiap hari beliau menerima jemputan untuk berbuka puasa dengan percuma di hotel-hotel mewah daripada pelbagai syarikat dan kompeni. Selain itu, kerap juga sesetengah syarikat pembekal menawarkan habuan dalam bentuk komisen seandainya beliau bersetuju menerima tawaran daripada syarikat pembekal tersebut.

“Benda ni dah jadi benda biasa, kalau tak kuat memang tak tahan punya,” demikianlah kata-katanya yang masih aku ingat.

Alhamdulillah, beliau masih kuat. Semua tawaran tersebut mampu dijauhkan tatkala memikirkan soal keberkatan. Tidak ramai sebenarnya yang berkemampuan berhadapan dengan perkara ini. Kalau seseorang itu memang tidak pernah mempedulikan hal-hal keberkatan dan integriti ini. Sudah pasti cukup mudah untuk terjerat.

Integriti Dan Keberkatan

Sebagai muslim, integriti dengan sendirinya boleh diwujudkan sama ada semasa belajar atau berkerja atau apa sahaja tatkala kita memahami soal keberkatan. Soal keberkatan mempunyai hubungannya dengan konsep dosa-pahala dan halal-haram. Kita pasti mahukan hidup yang berkat dan rezeki yang berkat daripada Allah. Keberkatan tidak akan diperolehi seandainya kita tidak mempedulikan sama ada sesuatu perkara itu baik atau dosa.

Hidup yang berkat adalah melalui kerja yang baik lagi halal, kerja yang tidak menipu dan tidak pula menyeleweng. Sebarang pekerjaan yang dilakukan dengan jujur dan benar, telus, ikhlas dan berkualiti di samping memiliki komitmen yang tinggi menjamin rezeki yang berkat. Saudara, inilah pendekatan dan cara bagaimana seseorang muslim yang mukmin mempertahankan integriti dirinya dalam perkerjaan atau perkhidmatan.

Biarpun kita mungkin dilihat ‘bodoh’ kerana tidak pandai mengambil kesempatan untuk mengaut bermacam komisen dan pelbagai tawaran wang dan harta yang datang, namun sebenarnya kita celik. Kita tidak buta mata dan hati untuk membezakan antara yang hak dan yang batil. Orang yang celik adalah orang yang bercita-cita takwa. Orang yang bertakwa, dijanjikan Allah seperti mana terkandung di dalam Ayat Seribu Dinar yang mungkin tergantung di rumah atau di pejabat kita.

“Barangsiapa bertakwa kepada Allah, nescaya Dia akan membukakan jalan keluar baginya, dan Dia memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangkanya. Dan barang siapa bertawakal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkan (keperluan)nya. Sesungguhnya Allah melaksanakan urusanNya. Sungguh Allah telah mengadakan ketentuan bagi setiap sesuatu,” (surah at-Talaq 65:2-3)

2 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s