Rakyat Mahukannya

Semakin dekat dengan musim pilihanraya, semakin dekatlah para pemimpin bertemu dengan rakyatnya. Mana yang tidak cukup sebelum ini, akan segeralah dicukupkan sebelum tarikh pilihyanraya diumumkan. Inilah kebiasaan yang dapat dilihat.

Kalau sebelum ini jalan kampung pecah-pecah atau tidak berturap. Bila ditanya kenapa tidak segera dibaiki. Jawabnya, peruntukan lambat proses la, akan di bawa ke mesyuarat la dan seribu macam alasan lagi. Tetapi, kalau saudara pergi adu masalah ini hari ini, esok sekelip mata jalan itu akan segera dibaiki dan diturap. Lepas itu masuk surat khabar, masuk televisyen, taja sana sini bahawa inilah kerajaan perihatin, inilah kerajaan yang faham nurani rakyat. Hanya mereka yang mampu memerintah.

Rakyat hendak memilih pemimpin yang mana, hendak pilih parti yang mana, semua itu adalah kehendak dan hak rakyat. Rakyat sebagai pengundi umpama hakim. Hakim yang baik adalah hakim yang membuat keputusan yang adil. Hendak membuat keputusan yang adil memerlukan maklumat secukupnya. Untuk itu, hakim perlu mendengar hujah kedua-dua pihak (kerajaan dan pembangkang). Jika perlukan saksi (media), saksi mestilah amanah dengan kesaksiannya dalam membuat kenyataan. Setelah itu, hakim akan mula menganalisis dengan teliti dan barulah buat keputusan.

Rakyat mahukan maklumat. Apabila maklumat yang diperolehi melalui surat khabar dan televisyen dirasakan tidak mencukupi, maka rakyat akan keluar mencari maklumat. Ada yang mencarinya di laman sesawang, media-media alternatif dan juga di ceramah-ceramah umum di tempat awam. Inilah nasib rakyat di Negara Demokrasi Terbaik yang dahagakan maklumat yang adil.

Niat suci rakyat untuk mendengar dan mendapat maklumat tidak semudah yang disangka. Entah teori demokrasi mana yang mereka tiru, kita pun tidak tahu. Mungkin ini yang journalist al-jazeera maksudkan sebagai this is democracy, Malaysian style. Ceramah-ceramah umum yang sebelum ini berlangsung dengan aman, mutakhir ini diganggu oleh pihak yang barangkali sudah tidak senang duduk.

Ceramah ‘pengacau’ sengaja diadakan di kawasan berdekatan. Dikuatkan sound system dan dihalakan speaker ke arah ceramah rakyat. Maka, sedikit sebanyak rakyat yang mahukan maklumat dan penerangan dari pemimpin mereka terganggu. Kedengaran dari ceramah ‘pengacau’ suara menjerit-jerit dan terpekik melolong mencaci dan memaki-maki penceramah-penceramah rakyat yang sedang menyampaikan penerangan. Bukan itu sahaja, ada di sesetengah tempat merosakkan kenderaan penceramah dan hampir mencederakan penceramah.

Tidak terdetikkah dalam hati ‘pengacau’ tadi rasa malu mengganggu program pihak lain. Jika rasa terjejas pun dengan sambutan ceramah rakyat tadi, janganlah sampai ditunjukkan secara jelas kepada kami, pengundi-pengundi muda. Nampak sangat seolah-olah terdesak mahu pertahankan kuasa dan sokongan dengan menggangu ceramah rakyat.

Apakah tidak cukup penerangan mereka yang 24 jam mengawal laporan media massa sehingga mahu menghalang dan menganggu rakyat yang mahukan maklumat alternatif. Kalau apa yang mereka war-warkan dalam media dianggap sebagai perkara terbaik untuk rakyat, tidak perlu mengganggu dan mengacau seperti ini. Sebaliknya, anjurlah pelbagai program debat dan forum. Di dalamnya ada wakil parti kerajaan dan pembangkang. Masing-masing diberi peluang untuk membahas dan membentangkan kepada rakyat tentang dasar dan polisi parti masing-masing. Rakyat akan hadir dan menilai.

Rakyat Malaysia hari ini khususnya golongan muda akan terus meniti hari-hari depan mereka dengan mengharapkan suasana atau mindset sebuah politik baru. Politik baru yang diimpikan itu adalah politik yang segar dengan idea dan hujah dan pemain-pemainnya pula terdiri daripada mereka yang beradab dan berintegriti. Pengacau-pengacau tadi kalau hendak, boleh terus mencaci dan memaki sesuka hati mereka tetapi mereka mesti ingat, pendekatan samseng seperti itu akan terus ketinggalan ke belakang. Ketika itu, jangan tanya rakyat mengapa mereka tidak dipilih.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s