Syria: Dari Contengan Dinding Bertukar Revolusi

Berdasarkan buku Travelog Luka Air Mata Syria, apa yang berlaku di Syria hari ini saudara bukanlah suatu perkara yang baru. Tragedi pembunuhan rakyat beramai-ramai oleh regim yang zalim ini pernah berlaku di era pemerintahan Hafez Asad, iaitu ayah kepada Bashar Asad. Pada Febuari tahun 1982, ada satu operasi ketenteraan yang dinamakan sebagai “Operasi Bumi Hangus” dilancarkan bagi menyekat kemaraan rakyat.

Peristiwa itu berlaku di bandar Hama yang terletak di sebelah barat Syria, kira-kira 210 km dari Damsyik. Hama menjadi sasaran kerana di sana merupakan kubu kuat Ikhwan Muslimin yang menggerakkan kebangkitan rakyat yang mahukan perubahan politik di Syria. Operasi tersebut diketuai oleh Rifa’at Asad iaitu adik kepada Hafez Asad. Rifa’at dalam kenyataannya pernah berkata;

“Kita bersedia untuk melancarkan 100 kali perang, memusnahkan jutaan tempat persembunyian, mengorbankan jutaan nyawa demi menjaga tanah air. Sesungguhnya Ikhwan Muslimin mahu menghina dan menggadai Syria”.

Di dalam operasi tersebut, 2/3 pekan dan kampung di Hama musnah termasuklah 88 buah masjid dan 3 buah gereja dirobohkan. Operasi yang berlangsung selama 27 hari itu juga telah mengorbankan kira-kira 10-40 ribu orang, 15 ribu dilaporkan hilang dan 100 ribu yang lain terpaksa berpindah ke bandar lain.

Banyak sebenarnya peristiwa pembunuhan rakyat yang dilakukan oleh Hafez Asad. Cuma di sini hanya menukilkan salah satu peristiwa berdarah yang paling dahsyat yang pernah dilakukan Hafez. Kini, bumi Syria kembali berdarah. Kali ini oleh anaknya, Bashar Asad. Beliau mula memegang jawatan sebagai Presiden Syria setelah kematian ayahnya pada tahun 2000 akibat Leukimia. Waktu itu umur Bashar 34 tahun sedangkan, hendak menjadi presiden syaratnya mestilah berumur 40 tahun. Maka, dipinda perlembagaan dengan mensyaratkan umur 34 tahun sudah boleh dilantik sebagai presiden Syria.

Conteng Dinding

Menurut Syeikh Khaled Hasan Hendawi, pembantu khas kepada Presiden Kesatuan Ulama Islam Sedunia, Dr Yusuf al-Qaradhawi, antara penyebab utama yang mencetuskan gelombang kebangkitan rakyat menentang Basyar Asad bermula di wilayah Dar’a dalam daerah Hauran. Sekumpulan kanak-kanak lebih kurang 10 orang telah menconteng dinding sekolah mereka dengan menulis;

“Rakyat mahukan sistem dijatuhkan”

Kesalahan ini menyebabkan ketua polis wilayah, Atif Najib yang juga merupakan kenalan rapat kepada Bashar bertindak memenjarakan kesemua kanak-kanak yang terlibat itu. Di dalam penjara, kanak-kanak itu didera dengan kejam yang mana kuku-kuku kaki dan tangan mereka dicabut.

Saudara, apakah hukuman yang sedemikian rupa itu patut dikenakan atas kesalahan vandalism kerana menconteng dinding sekolah? Sesuatu yang agak keterlaluan dalam menghukum. Maka, hal ini menyebabkan ibu bapa kepada kanak-kanak terbabit menemui pihak berkuasa supaya membebaskan semula anak-anak mereka yang diseksa itu.

Namun, permintaan ibu bapa tersebut tidak dilayan bahkan dihamburkan dengan kata-kata yang boleh dianggap sebagai biadap dan kurang ajar. Apa jawapan Atif Najib kepada ibu bapa kanak-kanak terbabit;

“Kamu semua mestilah melupakan anak-anak kamu dan anggaplah mereka telah meninggal dunia. Ataupun sekiranya kamu tidak dapat terima kenyataan ini, kami boleh menikahi wanita-wanita kamu bagi mendapatkan anak-anak yang baru”.

Akibat rasa tidak puas hati, maka pihak keluarga termasuklah penduduk-penduduk yang perihatin telah turun ke jalan raya memenuhi jalan-jalan di Hauran. Kira-kira 1000 orang telah mengadakan bantahan itu secara aman dengan melaungkan “Jatuh..Jatuh..Atif Najib!”. Malangnya, himpunan tersebut telah ditangani oleh pihak polis bukan lagi dengan tembakan gas pemedih mata, tetapi dengan tembakan peluru hidup dari udara.

Peristiwa tersebut saudara, telah mengorbankan lebih 14 orang rakyat awam dan mencederakan puluhan yang lain. Akibat daripada perbuatan itu, gelombang kebangkitan rakyat terus hidup dan merebak dengan pantas ke beberapa tempat yang lain. Kira-kira 14 buah wilayah bergema dengan laungan rakyat dalam tempoh hanya 7 hari. Daripada laungan “Jatuh Atif Najib”, bertukar kepada “Jatuh..Jatuh..Bashar al-Assad!”.

Seperti yang dilakukan ayahnya, Bashar mengambil pendekatan untuk membunuh ribuan rakyat yang menentang di samping tampil di media-media yang dikawal kerajaan dengan memberikan janji-janji yang kononnya akan melaksanakan perubahan dan transformasi dalam politik.

Syria milik Syiah?

Seperti yang diketahui, regim Syria dipimpin oleh mereka yang menganut fahaman Syiah Nusairiyah. Walaubagaimanapun, Syiah bukanlah fahaman majoriti di Syria. Kebanyakkan rakyat Syria adalah terdiri daripada mereka yang berfahaman Ahlu Sunnah wal Jamaah iaitu kira-kira 74% daripada 19.3 juta populasi penduduk Syria. Selebihnya adalah Syiah iaitu 11% dan Kristian, 9%.

Sebab itu, apa yang sedang dilakukan oleh Bashar terhadap rakyatnya hari ini mendapat sokongan daripada pemimpin syiah Iran, Hizbullah di Lubnan dan beberapa ulama Syiah yang lain. Maka, apa yang kita tidak sedar selama ini ialah, disebalik daripada kekejaman Bashar yang sewenang-wenangnya membunuh rakyatnya yang majoriti sunni, bukan sahaja didorong oleh kepentingan politiknya semata-mata, tetapi juga berasaskan kepada faktor ideologi agama.

Kelompok Syiah Nusairiyah beranggapan bahawa golongan sunni sebagai golongan Nasibi yang halal darah mereka untuk dibunuh. Maka saudara, tidaklah menjadi suatu kepelikan mengapa golongan Syiah kini beriya-iya hendak membantu mempertahankan regim Bashar daripada dijatuhkan dan digugat. Insyaallah saudara, aku akan kongsikan pendirian negara dan pemimpin yang menyokong kebangkitan rakyat Syria, di samping pendirian penyokong Bashar daripada kelompok Syiah pada tulisan yang akan datang.

Advertisements

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s