Syria: ‘Revolusi Iran Kedua’

Seperti yang dijanjikan saudara, aku akan kongsikan beberapa kenyataan pemimpin mahupun pendirian negara-negara dalam isu di Syria. Terdapat dua aliran, satu pihak menyokong presiden Bashar Asad dan satu lagi pihak menyokong supaya kebangkitan rakyat Syria dipertahankan.

Penyokong Rejim Syria

1) Televisyen Israel menyiarkan himpunan rakyat Israel lebih kurang 500 orang yang menyokong Bashar pada akhir bulan Febuari 2012. Mereka sebahagiannya dilihat membawa bendera Syria dan memakai T-shirt bergambar Bashar.

2) Menteri Luar Russia menyatakan bahawa Russia akan membangkang apa sahaja usul yang menentang Bashar. Russia turut mengugut Qatar yang mencadangkan agar tentera negara-negara Arab dihantar ke Syria bahawa Qatar akan dipadamkan daripada muka bumisekiranya masih kekal dengan cadangan tersebut.

3) Presiden Iran, Ahmedinejad mengumumkan 15 ribu pasukan tentera elit dihantar ke Syria untuk membantu Bashar selepas sambutan Revolusi Iran ke-33.

4) Ulamak Syiah, Ayatullah Ahmed Jannati ketika berucap di Universiti Tehran pada 24 Febuari 2012 berkata; ‘Kewajipan bagi Syiah untuk ke Syria agar Syria tidak jatuh ke tangan ‘musuh-musuh Ahlu-Bait’ (melabelkan sunni sebagai musuh Ahlu-Bait).

5) Pemimpin tertinggi Iran, Ayatullah Ali Khomeini menamakan kebangkitan rakyat Syria sebagai ‘Revolusi Iran Kedua’. Tetapi, kali ini berbeza dengan revolusi yang pertama. Dahulu, Syiah mesti bersama-sama rakyat, tetapi kali ini wajib mempertahankan pemerintah Bashar di Syria.

6) Hassan Nasrallah, pemimpin gerakan Hizbullah berkata; “Bahawa Hizbullah menyokong revolusi di Mesir, Tunisia, Libya dan Yaman tetapi Hizbullah tidak menyokong revolusi yang berlaku di Syria. Beliau turut memuji Bashar dalam khutbahnya; “Tiada pemimpin negara, presiden, amir atau syeikh negara yang melakukan perubahan seperti yang dilakukan oleh pemerintah Syria”.

Langkah Dunia yang Membantu Rakyat Syria

1) Liga Arab gantung keanggotaan Syria, membeku asset pemimpin Syria di negara arab, menangguhkan urusan perdagangan dengan Syria, menghantar rombongan pemantau ke Syria.

2) Qatar menjadi negara pertama desak Liga Arab gantung keanggotaan Syria. Amir Qatar, Syeikh Hamd bin Khalifah Al-Thani cadang supaya negara arab hantar tentera pengaman untuk hentikan pertumpahan darah.

3) Majlis Keselamtan PBB bentang usul untuk beri tekanan kepada rejim Syria, tetapi usul itu digagalkan oleh kuasa veto, Russia dan China.

4) Presiden Turki, Tayyip Erdogan mengkritik Bashar secara terbuka dengan menyifatkan Bashar sebagai ‘pembunuh rakyat sendiri’. Turki turut membuka pintu sempadannya untuk pelarian Syria mendapakan perlindungan walaupun Syria mendesak supaya menutup pintu sempadan tersebut.

5) Parlimen Kuwait mengesyorkan supaya Bashar diheret ke Mahkamah Jenayah Antarabangsa di atas kezaliman dan pembunuhan terhadap rakyatnya sendiri. Amir Kuwait, Syeikh Sobah El-Ahmed Jabir El-Soleh pada 4 Mac 2012 telah menderma USD 5 juta bagi rakyat Syria.

6) PM Palestin, Ismail Haniyeh mengesahkan bahawa HAMAS tetap bersama-sama dengan kebangkitan rakyat Syria bagi menentang kezaliman pemerintah.

7) Tunisia sedia memberi suaka politik kepada Bashar Asad dan keluarganya jika cadangan itu dapat membantu menghentikan pertumpahan darah.

8) Arab Saudi mengeluarkan arahan supaya semua masjid-masjid mengadakan bacaan qunut nazilah

9) Libya arahkan diplomat Syria meninggalkan negara itu dalam tempoh 72 jam.

10) Mesir memanggil pulang dutanya di Syria dan mendesak Syria supaya menghentikan pembunuhan terhadap rakyat di sana

11) Malaysia menyokong cadangan untuk gantung keahlian Syria dalam OIC.

Selain daripada itu, Ketua Ikatan Ulama Syria, Dr. Ali as-Sobuni dan juga Kesatuan Ulama Sedunia, Dr. Yusuf al-Qaradhawi berfatwa kepada rakyat Syria agar mempertahankan rumah mereka dari keganasan tentera. Hal ini berdalilkan sumber hadith Nabi saw yang menyebut;

“Sesiapa yang terbunuh mempertahankan hartanya, maka dia syahid; barangsiapa terbunuh mempertahankan ahli keluarganya, maka dia syahid; atau mempertahankan agamanya, maka dia juga syahid” (Hadith Riwayat Abu Daud, An-Nasaie, Tirmizi dan Ahmad)

Akhir sekali saudara, marilah kita sama-sama mendoakan agar saudara-saudara kita di Syria diberikan kekuatan dan ketabahan dalam mengharungi hari-hari yang mendatang ini. Kita doakan juga supaya rakyat Syria dianugerahkan Allah dengan kemenangan untuk menyelamatkan negara mereka daripada terus dikuasai regim yang zalim.

“Dan janganlah engkau (wahai Muhammad) menyangka bahawa Allah lalai akan apa yang dilakukan oleh mereka yang zalim. Sesungguhnya Dia sengaja melambatkan balasan kepada mereka hingga ke suatu hari yang terbeliak penglihatan mereka”  (surah Ibrahim 14:42)

*Untuk maklumat lanjut mengenai isu di Syria, saudara boleh ketahuinya melalui buku Travelog Luka Air Mata Syria terbitan Jundi Resources.

Advertisements

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s